Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jan Renders: "Tijd voor enkele fundamentele vragen over onze samenleving"

Jan Renders: "Tijd voor enkele fundamentele vragen over onze samenleving"

ACW-voorzitter Jan Renders wil aan de vooravond van Rerum Novarum de economische crisis aangrijpen om enkele fundamentele vragen te stellen. “Hoe werken we aan een economie ten dienste van mens en samenleving? Hoe vermijden we dat egoïstisch en overdreven winstbejag de motor of de drijfveer van de economie blijft?”

Net als ACV-voorzitter Luc Cortebeeck waarschuwt Jan Renders voor besparingen op de rug van werknemers en mensen die van een uitkering leven. “Vele werknemers en sociaal verzekerden zijn de onschuldige slachtoffers van de wereldwijde financiële en economische crisis. Maar ze dreigen de crisisbestrijding te moeten betalen door ingrepen in lonen, sociale zekerheid, collectieve voorzieningen en openbare diensten. Dat zullen wij niet nemen. Daar zullen wij actie tegen voeren.”

Maar in zijn Rerum Novarum-toespraak werpt Renders ook een blik op de toekomst. “Deze crisis is een uitdaging. Maar het is ook een opportuniteit: om fundamentele vragen te stellen bij het reilen en zeilen van de samenleving.”

Over sociale rechtvaardigheid bijvoorbeeld en hoe je dat bereikt. “In Vlaanderen: ervoor zorgen dat iedereen méé kan, dat de sterkste schouders de sterkste lasten dragen, ervoor zorgen dat inkomensverdeling socialer wordt, ervoor zorgen dat de armoede gebannen wordt, dat het welzijn van alle mensen erop vooruitgaat.”

Renders: “Méér geld voor niet-selectieve belastingsverlagingen of méér geld voor gerichte maatregelen om de collectieve voorzieningen, een democratisch onderwijs, toegankelijke gezondheidszorg, betaalbaar wonen mee mogelijk te maken. Méér maatregelen om nog méér mensen van sociale uitkeringen uit te sluiten door bijvoorbeeld beperking in de tijd in te voeren voor werkloosheidsuitkeringen of gerichte maatregelen om armoede en uitsluiting tegen te gaan.”

Commercialisering
Jan Renders ziet alvast geen heil in een verdere liberalisering en privatisering. “De vermarkting en het winststreven in de economie wordt door sommigen maar al te graag uitgebreid naar de hele samenleving. Met alle nefaste gevolgen vandien.”

Zo moet ondermeer de zorgsector vrij blijven van commercialisering. “De zorg voor mensen moet in handen blijven van de overheid of van de organisaties die zonder winstoogmerk hun diensten leveren. Zoniet lopen we nog méér risico op dualisering en op uitsluiting.”

En opvallend: de voorzitter van het ACW maakt zich ook zorgen over de commercialisering van de media. “Zo ook zijn media meer en meer het slachtoffer van die grenzeloze vermarkting. Tot droefheid van vele goede journalisten die kwaliteit beogen. Want het zijn de kijkcijfers die tellen. Het zijn de winstmarges, dus de oplagen van kranten en tijdschriften die het beleid bepalen.”

Anti-politiek
Ook Renders maakt zich zorgen over de anti-politiek. “Wij vragen – met aandrang – om te stoppen met een politiek die de politiek kapot maakt. Wij vragen met aandrang dat minder tijd zou gestoken worden in het aanzetten tot platte overloperij, in het zoeken naar een strategie hoe men anderen kan verdacht maken, kan beschadigen. Wij vragen om ernstige politiek. Wij vragen een visie op de samenleving die de partijen voorstaan. Wij vragen zicht op het beleid dat zij willen voeren.”

“Wij vragen vooral dat er ernst gemaakt wordt van maatregelen die de bevolking, en vooral zij die het moeilijk hebben, ten goede komen. Het is alleen op die manier dat mensen weer terug vertrouwen krijgen in de politiek. Het is alleen zo dat mensen met idealen, met visie en sociaal engagement verder verantwoordelijkheid zullen willen blijven opnemen in de politiek.”

Renders waarschuwt ook voor een coalitie met rechts-populistische partijen. “We hebben bondgenoten nodig om de gevaarlijke tendensen van een rechts-populistische politiek in Vlaanderen tegen te gaan. Onze hoop is dan ook dat partijen die veel belang hechten aan deze boodschap van sociale rechtvaardigheid en solidariteit met onze bekommernissen rekening zullen houden. Bij het aangaan van een coalitie bijvoorbeeld.”

jan renders

Stelt geel zich nu vragen over onze samenleving ?
Het is eigenaardig dat het woord samenleving gebruik wordt.
hier zou normaal kapitalisme moeten staan. Maar dat is logisch
voor geel. Al meer dan 100 jaar waarschuwt links voor het
kapitalisme dat een vulgaire voortzetting is van het feodaal
stelsel. Ik weet ook wel dat de benaming links en rechts voortkomt uit de Assmble Francaise waar links de
vertegenwoordigers zaten
van het volk en rechts de adel EN de clerus. En daar wringt
het schoentje van geel. Aan de ene kant willen ze wel voor
de mensen zijn als het hun uitkomt (Daens was een dikke uit-
zondering) en anderzijds willen ze met handen en voeten ge-
bonden zijn aan het witgekalkte graf in Rome. Hun voorstellen
voor verandering zal dus zoals altijd beperkt worden tot een
status quo met enkel detailwijzigingen. Dat de beurs moet
afgeschaft worden en de banken teruggefloten met totale
kontrole over hun smerige zaakjes zal zeker niet in het
brein van gele afgevaardigden opkomen. Dat het kapitalisme
inherent verbonden is met onrechtvaardigheid en er dus een
heel systeem van wettelijk stelen ontstaan is waarin de
meester-dief kan gedijen zal je hen niet horen zeggen. Met
andere woorden ze stellen zich vragen maar weigeren de
oplossingen aan te bieden die overduidelijk zijn. Soms vraagt
men zich af hoever de mensen tegen de muur moeten staan
alvorens sommige personen met een christelijke(?) bril
over hun glazen gaann heen kijken