Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Idool' voor mensen zonder papieren op het Muntplein in Brussel

'Idool' voor mensen zonder papieren op het Muntplein in Brussel

BRUSSEL -- Op het Muntplein in Brussel staat woensdag en donderdag een grote glazen kooi met daarin vijf mensen zonder papieren. Wie van hen mag blijven in België? Voorbijgangers mogen ter plaatse stemmen. “Zo gaat het ook in het echt. Wij zien immers geen regels, maar willekeur,” zegt Pieter De Gryse van het Forum Asiel en Migraties, de koepel van 130 organisaties die de actie organiseert. Zij willen duidelijke criteria voor regularisatie in de wet.

stemmenglazenkooiIMG_3611.JPG

“Wie mag blijven? Die vraag stellen wij ons elke dag. Het is een mysterie, zowat het best bewaarde geheim samen met de politieke plannen van Yves Leterme. Wij zien geen regels maar willekeur,” zegt Pieter De Gryse van het Forum Asiel en Migraties. “Dat is een zware term,” geeft De Gryse toe. “Maar we gebruiken hem niet lichtzinnig. Twee gelijkaardige dossiers krijgen een verschillende beslissing. De overheid wijkt heel vaak zelf af van haar eigen regels. De regels zijn al zeven keer veranderd. De administratie maakt haar eigen regels niet bekend.”

Regularisatie lijkt daardoor op een loterij. Vergelijkbaar dus met de gespeelde situatie op het Muntplein. Een Russische, Congolese en Columbiaanse moeder, een Servische vader en een alleenstaande Marokkaanse man dingen er naar de gunsten van de voorbijgangers. Die kunnen ter plaatse hun stem uitbrengen.

De Gryse: “Overleven in de illegaliteit is geen toeristische uitstap. Regularisatie is ook geen spel. Daarom ook dat de mensen in de glazen container stand-ins zijn. De gevallen zijn wel echt, maar de vluchtelingen in kwestie zouden wel eens problemen kunnen krijgen met de politie.”

“Dat sommige dat verdedigen als goed bestuur is juridische nonsens,” zegt Pieter De Gryse. Het Forum Asiel en Migraties pleit niet voor een algemene regularisatie, wel voor expliciete criteria in de wet.

De 130 organisaties willen dat de volgende regering daar werk van maakt. “In juni vorig jaar hebben drie Franstalige partijen zich geëngageerd om van dat punt bij de volgende regeringsonderhandelingen een prioriteit te maken. Op de nationale betoging van 17 juni, één week na de verkiezingen, zullen we hen aan die belofte herinneren,” zegt filmmaker Luc Dardenne die de actie steunt.

Filmregisseur Luc Dardenne: “Ik hoop op duidelijke criteria die zo menselijk mogelijk zijn. In juni vorig jaar hebben drie Franstalige partijen zich geëngageerd om van dat punt bij de volgende regeringsonderhandelingen een prioriteit te maken. Op de nationale betoging van 17 juni, één week na de verkiezingen, zullen we hen aan die belofte herinneren.”

Kerkjurist Rik Torfs: “Ik sta achter dit initiatief omdat het zo redelijk is. Wie er over nadenkt, kan er niet tegen zijn. Met duidelijke criteria vermijdt je de chaos. Zorgen dergelijke criteria voor een aanzuigeffect? Ik denk dat het tegendeel waar is. De huidige warboel loopt iedere keer weer uit op een algemeen pardon. Een bewijs dat de overheid niet in staat is om het probleem aan te pakken. De huidige situatie zorgt ook voor een perverse emo-cultuur. Het gaat hier om een heel serieuze zaak en dan mag je je niet verleiden tot emotionele keuzes. De celibataire man maakt dan al bij voorbaat geen enkele kans.”

Cabaretier Pie Tshibanda: “In de geglobaliseerde wereld springen alle grenzen op. Waarom die laatste grens dan ook niet?”

Advocaat Jean-Marc Picard: “Zelfs bellen naar de Dienst Vreemdelingenzaken is al een avontuur. In een normale zaak kan je aan een cliënt voorspellen wat zijn kansen zijn. In het vreemdelingenrecht heb je geen enkele garantie. Dat is zeer beangstigend voor cliënten die al in een penibele situatie zitten.”

Udep-woordvoerder Diallo: “Alle partijen antwoorden dat ze ons begrijpen, maar er gebeurt niets. We willen hier wonen en werken, maar we mogen niets anders doen dan wat wandelen op straat.” (Udep is de nationale beweging van mensen zonder papieren)

Zelf je stem uitbrengen in de loterij kan op www.wiemagblijven.be

tatianaIMG_3612.JPG
torfsIMG_3603.JPG
afficheIMG_3596.JPG