Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Frankrijk beslist morgen over ‘3 strikes out'-wet

Frankrijk beslist morgen over ‘3 strikes out'-wet

PARIJS – Morgen stemt het Franse Assemblée Nationale opnieuw over het Hadopi-wetsvoorstel. Met die regel wil Frans minister van Cultuur Christine Albanel (UMP) de internetverbinding van illegale downloaders voor een jaar ontnemen na een derde betrapping. Het Europees parlement stemde vorige week nog voor een vrije toegang tot het internet. Zo maakte het tegelijk duidelijk aan Frankrijk dat het niet opgezet is met haar ‘Three strikes out’-voorstel. Vele Franse internetgebruikers kruisen de vingers, want de gevolgen kunnen groot zijn. Maar algemeen vreest men dat de wet hoe dan ook goedgekeurd zal worden.

loihadopi.jpg

Frans minister van Cultuur Christine Albanel zou met de Hadopi-wet Franse surfers willen straffen die illegale bestanden downloaden. Na twee waarschuwingen zou de wet het na een derde betrapping mogelijk maken om de internetverbinding af te snijden, en dat zonder een voorafgaande rechtszaak waarbij de internetgebruiker in kwestie zich kan verdedigen.

Tweede stemming

Een commissie van zowel PS – als UMP -leden houdt zich bezig met het piraterijwetsvoorstel. Het eerste voorstel kon op geen meerderheid rekenen in de Franse Assemblée Nationale. In een bijna lege kamer stemden 21 leden tegen en 15 voor. Het was opvallend hoe weinig volk er aanwezig was voor de belangrijke stemming. Het voorstel moet dus een tweede keer voorgebracht worden, en dat zal morgen gebeuren. Als het voorstel goedgekeurd wordt, dan kan je stellen dat Frankrijk geen rekening houdt met de Europese belangen. Momenteel lijkt het erop dat het wetsvoorstel koste wat het kost moet goedgekeurd worden, en dat voelt het Franse volk ook. Dat resulteerde al in verschillende protestacties tegen het wetsvoorstel.

Europa reageert

Het Europees parlement zou graag amendement 138 opnemen in de Europese wetten. Het is een onderdeel van een nieuw pakket wetten inzake Europese telecommunicatievoorzieningen. Die wettenbundel wordt momenteel druk besproken en dat verloopt niet zonder moeilijkheden. Soms lijkt het een echte amendementenoorlog. In amendement 138 staat dat lidstaten geen rechten en vrijheden van internetgebruikers mogen afnemen zonder een rechterlijke tussenkomst. Vooral Frankrijk wil dat amendement 138 aanpassen en zou dus ook geen rekening houden met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) geeft toe dat het illegaal downloaden en kopiëren in de praktijk zeer moeilijk in te dammen is door de razendsnelle opmars van internet. “Maar recente initiatieven om illegaal downloaden te straffen, gaan de foute richting uit. Een vrije toegang tot het net is een basisrecht”, waarschuwt hij. “Internetgebruikers weten ook vaak niet of de bestanden die ze downloaden al dan niet vrij zijn van copyright. De nieuwe telecomwet mag hoe dan ook geen heksenjacht inluiden op internetgebruikers. Ik denk dat deze stemming ook een krachtig signaal aan het adres van landen als Frankrijk en Zweden.”

Saïd El Khadraoui (sp.a) zetelt ook in het Europees parlement en vindt dat informatie over de do’s en de dont’s op het net cruciaal is voor de consumenten. Net zoals Belet is hij tegen Albanel’s Hadopi-wetsvoorstel. “Iemand automatisch de toegang ontzeggen tot internet als er via zijn computer illegaal werd gedownload, zonder dat die zich heeft kunnen verdedigen, is onaanvaardbaar. Daarom willen we dat dit enkel zou kunnen na een gerechtelijke uitspraak. Er zal alleszins nog een hartig woordje moeten gepraat worden met de bevoegde ministers van de lidstaten.”

Eerste zondebok

Ondertussen is er al heel wat te doen geweest rond Jérôme Bourreau-Guggenheim. Hij is het eerste slachtoffer van de wet die nog niet eens is goedgekeurd. Bourreau-Guggenheim was tot voor kort TF1-medewerker, maar werd ontslagen omdat hij een kritische brief gestuurd had naar Françoise de Panafieu (UMP), waarin hij zijn verontwaardiging uitte over het Hadopi-wetsvoorstel. Panafieu stuurde de brief door naar Albanel en van Albanel ging het terug naar TF1, die de medewerker zonder pardon de laan uitstuurde. Omdat ‘er een sterk verschil van inzicht bestaat over de strategie van de zender.’ Albanel spreekt dat tegen en meent dat ze de directie van het televisiestation geen brief heeft doorgestuurd.

Interessante links:

Manifestation contre hadopi (beweging die haar ongenoegen uit over het wetsvoorstel en die achter verschillende protestacties staat in Frankrijk)

Filmpje van de eerste stemming

Tien goede redenen om neen te zeggen tegen de Hadopi-wet (in het Frans)

!Update!

Bij de tweede stemming in het Franse parlement, werd het hadopi-wetsvoorstel zoals voorspeld goedgekeurd. 296 leden stemden voor en 233 leden stemden tegen. Ook in de Senaat werd het voorstel goedgekeurd. Daar stemden 189 leden voor en 14 leden tegen. Deze stemming is een doorn in het oog van Europa. In het Europees parlement zal er ongetwijfeld nog zwaar gediscussieerd worden over deze beslissing.