Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Solidariteitsmars Bekaert Hemiksem: "Ze steken zoveel geld in de banken maar ons zien ze niet staan"

Solidariteitsmars Bekaert Hemiksem: "Ze steken zoveel geld in de banken maar ons zien ze niet staan"

Antwerpen -- Gisteren wandelden tweeduizend mensen door de straten van Hemiksem in een de solidariteitsmars tegen de sluiting van Bekaert Hemiksem. In de betoging liepen zowel werknemers van de verschillende Bekaertvestigingen als delegaties van verschillende andere bedrijven Ook een aantal politiek partijen wandelden mee. De voorzitters van de drie organiserende vakbondscentrales ABVV-Metaal, ACV-Metaal en LBC-NVK hielden na de mars een toespraak waar ze erop wezen dat het niet kan dat een bedrijf dat het afgelopen jaar meer dan 10 miljoen winst maakte zomaar kan sluiten. "De bedrijven doen onvoldoende moeite om alternatieven te zoeken en grijpen de crisis aan om te sluiten", aldus de bonden. Ze haalden ook uit naar de regering.

foto1.JPG

In de Bekaert vestiging in Lanklaar zijn reeds 136 mensen ontslagen en ook in Aalter waar de werknemers de afgelopen maand de terreinen hebben bezet is de situatie onzeker. In Bekaert Hemiksem zullen met de sluiting 264 mensen hun baan verliezen. We vroegen de manifestanten waarom ze mee wandelden en of we iets kunnen doen tegen dergelijke massale afdankingen.

micheljos.JPG

Michel (links) uit Temse is 52jaar en werkt al 36 jaar bij Bekaert Hemiksem. En Jos (rechts) is 54 jaar en werkt al 35 jaar bij Bekaert Hemiksem.

Michel: "Als ge zoals ik en Jos als een klein manneke in zo'n bedrijf binnenkomt en er bij wijze van spreken opgroeit, waar kun je nadien nog naartoe? Voor ons is het gedaan maar er zijn veel jongeren in de verschillende vestigingen die hun job verliezen. Eén ding snappen wij niet. Hoe kan een bedrijf als Bekaert dat 10 miljoen winst heeft gemaakt het afgelopen jaar zomaar sluiten. Ze hebben blijkbaar nog niet genoeg winst gemaakt. We laten ons hier nog maar eens zien om te zeggen dat we het er niet mee eens zijn. Ze steken nu zoveel geld in de banken maar ons zien ze niet staan."

Jos: "Zoals Michel zei, voor onze generatie is het gedaan. Als we ergens anders willen beginnen moeten we helemaal onderaan de ladder starten en ons gaan bijscholen. Dat kan toch niet, zeker als je ziet hoeveel jonge mensen overal in het land ook worden afgedankt. Overal sluiten er fabrieken. Ze verhuizen naar Oost Europese - en derdewereldlanden. Daar zijn de nettolonen minder dan 600 a 700 per maand. Wij kunnen er nooit tegenop. "

francois.JPG

François (midden) uit Zwijndrecht is 48 en werkt al 18 naar bij Bekaert in Hemiksem
.
"Niemand had verwacht dat het bedrijf nu al ging sluiten. Iedereen dacht dat ze enkel een beetje gingen afslanken maar niet dat ze volledig gingen sluiten. Ik maak me geen illusies, met deze mars zullen we het bedrijf niet heropenen. We hopen wel dat ze voor ons een fatsoenlijke ontslag zullen regelen en begeleiden naar andere jobs. Ik ga proberen iets anders te zoeken maar het zal niet gemakkelijk zijn op mijn leeftijd. Het is afwachten hé. Voor al die gezinnen die er werken is het een sociaal drama. De Bekaert vestiging in Lanklaar is ook gesloten en in Aalter is het bang afwachten."

guido.JPG

Casier Guido (tweede van links) werkt al 25 jaar bij Bekaert in Aalter

"We zijn hier uit solidariteit met onze collega's in Hemiksem. In Aalter is er momenteel een verzoening na twee weken bezetting tussen kerst en Nieuwjaar. We hebben het bedrijf bezet om te vermijden dat ze de 32 machines weghalen. Momenteel blijft de vestiging open maar we weten dat de toekomst onzeker is. In Aalter zijn we met een 500-tal arbeiders en bedienden. Deze optocht is een druppel op een hete plaat maar je kunt zoiets niet zomaar laten passeren. Morgen is het misschien jou beurt. "

"We vragen de Belgische overheid om hier iets tegen te doen. De bedrijven mogen hun vestigingen in België niet zomaar sluiten en verhuizen naar de goedkopere landen. Bekaert heeft bijvoorbeeld onlangs nog een vestiging geopend in Indonesië."

jerry.JPG

Van Melle Jerry uit Baal (derde van links) werkt bij Van Hool.
"We zijn hier met een delegatie van een 20-tal werknemers van Van Hool om onze solidariteit re betuigen met de mensen van Bekaert. Het kan niet dat de bazen zomaar naar de lageloonlanden trekken om nog grotere winsten maken. Veel bedrijven grijpen de economische crisis aan als excuus om grootschalige saneringen door te voeren."

"Bij Van Hool is het ook onzeker. We zitten deze week met 306 tijdelijke werklozen. En dat zal waarschijnlijk opgebouwd worden tot 600 a 700 man. Per afdeling is er een beurtrol. Een week werken en een week doppen of twee weken werken en een week doppen. Er zijn te weinig bestellingen en ook veel afmeldingen van bestellingen. "

"Er lopen hier vandaag heel wat politieke partijen mee. Dus ik denk wel dat de politici wel zien dat dit leeft onder de mensen. Ik hoop dat de partijen dit zullen aangrijpen in de aanloop naar de verkiezingen."

ismaelannmiejan.JPG

(van rechts nr links) Annemie, Ismael en Jan uit Antwerpen werken bij Opel

Ismael: "We zijn hier met een 70-tal mensen van Opel om onze solidariteit te tonen met de mensen van Bekaert.

Annemie: "We moeten duidelijk maken dat het voor iedereen hoogdringend wordt. De politiek moet iets doen om de werkgelegenheid te beschermen. De regering doet momenteel niets voor de mensen. Ik vraag me af of we een regering hebben."

Jan:"We hebben zelf in de maand januari maar 7 dagen gewerkt. Noem je dat tijdeljke werkloosheid? Ik denk het niet. Het is crisis en de aankoop van een nieuwe auto is het eerst waar de mensen op besparen. Of ze kopen goedkopere wagens uit het buitenland. Iedereen moet eens beginnen met Europese wagens te kopen. De overheid moet de import van niet Europese wagens zwaarder belasten. Dat geld kan gebruikt worden om de doppers te betalen. Als Bekaert winst maakt en toch verhuist naar een lageloonlanden om nog meer winst op te strijken, dan moeten de mensen hen duidelijk maken dat ze niets meer zullen kopen van Bekaert."

patrice.JPG

Barens Patrice uit Hemiksem werkt bij de Total raffinaderij in Antwerpen

"Bekaert Hemiksem maakt tien miljoen winst. Het is onaanvaardbaar dat ze zomaar mogen sluiten. We moeten iets doen om deze trend te stoppen. Individueel kunnen we niets doen tegen deze wereldeconomie en tegen het kapitalisme. We moeten er met zijn allen tegenin gaan. We moeten laten zien dat het zo niet verder kan. "

"De overheid mag geen steun meer geven aan bedrijven die zoiets doen. Als je ziet dat Bekaert net overheidssubsidie heeft gekregen via de notionele interest is dit onaanvaardbaar. Dit is een belangstingsaftrek voor bedrijven met de bedoeling meer jobs te creëren. Ze gaan lopen met ons belastinggeld, maken meer winst en wat krijgen we in de plaats? Afdankingen. Ik vind dat in zo'n gevallen de overheid die bedrijven moet verplichten om het belastinggeld terug te betalen. Ze kunnen dat geld gebruiken voor maatregelen voor de ontslagen werknemers. Als de bedrijven al die overheidssubsidies moeten terugstorten zullen ze wel twee keer nadenken voor ze zomaar sluiten. "

"Het is een maatregel waar onze politiekers toch maar eens moeten over nadenken. Niet alleen in België maar maar ook op Europees niveau. Het is niet enkel een Belgisch probleem. Je ziet het vaak ze komen naar hier strijken er een heleboel overheidssubsidies op verhuizen naar Polen strijken daar ook subsidies op en trekken zo rond. Ze laten sociale drama's achter. De politiek moet eindelijk eens kijken naar de echte problemen. BHV is een ver-van-ons bed show. Het wordt tijd dat de politici die verkozen zijn door het volk ook echt iets doen voor het volk. "

karim.JPG

Karim (in rode jas) uit Brussel is vakbondsmilitant van het Brusselse ziekenhuis Brugman

"We zijn hier met een delegatie van 4 militanten van het Brugman ziekenhuis om onze solidariteit te betuigen met de werknemers van Bekaert. Er zijn momenteel zoveel sluitingen overal, daarom vinden we het belangrijk om ons hiertegen te verenigen. Er is voor niemand zekerheid. Vandaag is het Bekaert morgen riskeren wij aan de beurt te komen. We moeten ons in solidariteit verenigen om te vermijden dat elk geval geïsoleerd wordt."

marleen.JPG

Van de Vroet Marleen (derde van rechts) werkt al 20 jaar bij Ford Genk
"We zijn hier naartoe gekomen met een delegatie van een 20-tal Fordarbeiders. Zo'n sluitingen zijn heel erg. En ik weet niet of je er iets tegen kan doen. Onze solidariteit tonen met de werknemers van Bekaert is het minste dat we kunnen doen. Bij Ford is het ook crisis. Er zijn spijtig genoeg al duizend tijdelijken moeten gaan. "

gunter.JPG

Gunter Van Sant (vooraan rechts) is delegee bij Atlas Copco

"We zijn hier met een delegatie van een 15-tal werknemers van Atlas Copco om de mensen van Bekaert te steunen die op een smerige en achterbakse wijze op straat zijn gezet. De sluiting ongedaan maken kunnen we niet maar ik denk wel dat de werknemers onze steun kunnen gebruiken om een deftige ontslagovereenkomst te krijgen. Zeker voor zo'n firma die heel veel winst heeft gemaakt. Bekaert was het afgelopen jaar één van de beter draaiende bedrijven. Ze maken van de situatie misbruik om te verhuizen naar een lageloonland."

"Bij Atlas Copco voelen we ook de recessie maar we lossen dat op een propere manier op. Ik hoop dat de politici stoppen met ambras te maken en maatregelen nemen om de economie terug op gang te trekken."