Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Al 6000 leden voor Red De Morgen

Al 6000 leden voor Red De Morgen

De redactie van De Morgen startte een blog en min of meer tegelijkertijd ontstond op Facebook een steungroep voor de redactie van De Morgen. Op de blog verschenen tot nog toe enkele steunbetuigingen van andere redacties en de journalistenbond. Zeer geanimeerd is de blog weliswaar niet.
Op Facebook is het gelukkig wat geanimeerder. Dat er op enkele dagen meer dan 6000 mensen zich aansluiten bij de groep geeft vooral aan dat heel wat mensen zich wensen uit te spreken tegen de dreigende verschraling van de media.

Het is wel duidelijk dat heel wat leden van de steuncampagne een heel dubbel gevoel hebben bij de actie. Een aantal onder hen verwijst naar de steuncampagne uit jaren '80 en geeft aan dat ze vandaag niet meer de straat op zouden trekken om de huidige De Morgen te redden.

Natuurlijk zijn er ook veel reacties van tevreden lezers. Zij vrezen terecht dat de kwaliteit van hun krant er op zal achteruitgaan. Het is een boeiende discussie omdat er ook wat kritiek op de media in het algemeen naar boven komt.

Ik laat jullie even meeproeven vaan stukje van ene Tzigane De Bruxelles

Van mijn kind blijft men af, ze bijt. Ze is zo opgevoed om erger te voorkomen. De Morgen, die mag je hebben. Ik ben ruim een jaar geleden afgehaakt. Ik verloor als maatschappijkritisch mens gaandeweg mijn interesse. De andere kranten zijn evenmin bevredigend. Maar wat wil je als iedereen alleen maar naar elkaar kijkt en de beste middenmotor wil zijn? Waarvoor strijden we tenslotte? Kranten die de laatste jaren alleen maar hebben ingeboet aan kwaliteit en commerciële dragers zijn geworden? Is journalistiek en media niet teveel een zaak van sec management geworden? Wel, daar heeft niemand boodschap aan. Zit daar toch niet om te janken. Wees eerder bevreesd dat de rol van journalist bedreigd is. Daarin wil ik solidair zijn. Journalistiek is essentieel voor de democratie, niet de krant.

Een krant als De Morgen die beweert tegendraads en onafhankelijk te zijn neemt deze woorden zeer lichtzinnig. Een beetje hip links, flauw en licht verteerbaar. Zo durf ik het omschrijven. Het is niet de redactie die hiervoor verantwoordelijk is. Vreemd genoeg is de journalist wel het kind van de rekening. Misschien hadden journalisten en hoofdredacteuren vaker moet pleiten voor het behoud van de inhoud. Hun tanden tonen in plaats van zich te laten afpoeieren en te berusten. Ik weet het, ik ken het antwoord. Wie het management tegenwerkt vliegt buiten. Dit bepaalt meteen wie het nieuws vandaag bepaalt. Als ook politici zich nog gaan bemoeien met de media is er zelfs geen sprake meer van onafhankelijkheid.

Ik bespeur een opportuniteit. Als de Standaard en De Morgen journalisten ontslaat is het misschien tijd voor om de krachten te bundelen voor een herboren journalistieke krant. Een krant die niets pretendeert maar is wat het zegt, die journalistiek onafhankelijk is, zowel kritisch links en rechts durft te kijken, onze maatschappij ontleedt en de lezer nieuwe en verrijkte inzichten verschaft op zijn vele vragen. We vergapen ons op de politieke spelletjes en niemand durft nog de andere kant op te kijken. Eerlijk gezegd, have some balls! Toon ons welke Franstaligen het goed doen in Vlaanderen, toon ons welke Vlamingen bruggen slaan met Wallonië, toon ons welke banken wel deontologische normen respecteren, toon ons welke intelligente ondernemers zich niet als een volgschaap in een recessie of depressie gestort hebben maar de bui als sinds de komst van de Euro zagen hangen. Waar zijn de tegengestelden? Waarom zoveel aandacht voor Fortis gedupeerden wanneer de helft van de toekomstige gezinnen niet eens een spaarcent heeft, nooit of amper een huis kan kopen?

Het gaat al lang niet meer om de waarheid maar veeleer om het verkondigen van dezelfde boodschap. Vroeger werd ik slimmer van de krant, nu alleen maar dommer, oppervlakkiger, passiever, gematigd. Lelijk is dat.

Waarop gelijk een aantal mensen instemmend reageren.

Een redactielid van De Morgen stelde op Facebook voor een campagne op te starten om de abonnees die de laatste jaren richting De Standaard vertrokken terug te winnen. Een voorstel dat voorlopig op weinig bijval kon rekenen. "Waarom zouden we een commerciële actie gaan voeren tegen de gevolgen van die commercialisering" wordt er spontaan gereageerd.

Ondertussen zijn de journalisten gaan vragen om overheidssteun terwijl hun bazen aan diezelfde minister zijn gaan zeggen dat ze geen steun willen of nodig hebben.
Waarmee die mediabonzen nog maar eens aangeven dat een commerciële logica niet samengaat met een journalistieke logica.

Precies die tegenstelling is voor mij een reden om dergelijk initiatief te steunen.

De blog red de recatie: http://bloggen.be/reddemorgen/
De facebook groep http://www.facebook.com/home.php?ref=logo#/group.php?gid=53790835882

actie

De journalisten van De Morgen hebben dinsdag heel even actie gevoerd. Na een stemming bleek dat 60 van de 66 aanwezige redacteurs de actie steunde. Ze hebben een uur lang het werk neergelegd. Ze willen hun acties opvoeren tot de directie en hoofdredactie rekening houdt met hun bezwaren.

interessante analyses, nu nog de oplossingen

Een mooie selectie en inderdaad de juiste analyses. Het zal in alle geval de redacties toch wat meer aan het denken zetten. Ik zie in de discussies niet echt veel oplossingen. De printmedia krijgen nu al elk jaar projectsubsidie van de Vlaamse overheid (naast indirecte subsidies zoals steun voor de distributie, kranten in de klas, reductie op openbaar vervoer, gratis mee met het regeringsvliegtuig, ...).
Deze analyse maken we met het Fonds Pascal Decroos al een kleine tien jaar. Al ettelijke jaren zat zo'n dip er aan te komen. Het volume dagbladen daalt zoals overal in de wereld. Welke zijn de nieuwe businessmodellen? Kan onderzoeksjournalistiek en duiding nog zonder extra middelen van trusts of foundations? En hoe komt het dat niemand verontwaardigd is dat we nauwelijks of geen buitenlandcorrespondenten hebben? Heeft Vlaanderen een kwaliteitspers? Waar blijft de informatie en kritische analyse van een machtiger wordende instelling zoals de Europese Unie? En zal dit een verschil maken als de journalisten op hun post mogen blijven?

Wel hebben een laboratorium nodig om te zien wat kan

Ik ben het eens met de mensen van het Fonds Pascal Decroos. Ik heb ook geen kant en klare oplossing. Ik pleitte gisteren al voor subsisidies, principiëel klopt dat, maar het is inderdaad geen business model. Ik pleit voor een laboratorium waar een en ander kan uitgeprobeerd worden en nam daarvoor al initiatieven

geloofwaardig?

al 6000 leden? indien dit cijfer even betrouwbaar als het aantal lezers waarmee de morgen regelmatig uitpakt, dan zou je dit best met een stevig korreltje zout nemen, zoals de berichtgeving van de krant in het algemeen... zou één rechtse krant minder bijdragen tot de 'verschraling van het medialandschap'? eerder reden tot vreugde

pastoors

interessante ideeën zijn er wel nu de noodkreet van de kwaliteitskranten weerklinkt
een samengaan van "de standaard" en "de morgen" bvb
of een grotere onafhankelijkheid van de broodheren van de reklame
(zie indymedia : dank zij onze steungevers ...)
het water van de concurrentie en de industrie zal wel weer te diep zijn zeker
het stelt wel de vraag naar de gespletenheid, het waarheidsgehalte : vrijheid van denken of wiens brood men eet , wiens ...
het doet me denken aan de pastoors (velen zullen het niet graag horen) of de onderwijzers van weleer die 's avonds met het plaatselijk adeldom bij een goei fles wijn uit de kwaliteitskelder van die laatste de gemeentelijke zaken bedisselen
over de hoofden van het gepeupel, want die zijn er toch te dom (en vooral te arm) voor
gelukkig is aan dat eerste al een tijdje een eind aan gekomen

Ze zijn ongeveer 10 jaar te

Ze zijn ongeveer 10 jaar te laat zeker met hun protest? intellectuelen of mensen die op zoek zijn naar maatschappijkritiek zitten toch al lang ergens anders (internetsites, indymedia enz.)

okee, als ik te moe ben om na te denken en mij is echt wil ontspannen, dan koop ik soms wel eens de flair, de runners world of de morgen

Alliantie burgerjournalistiek beroepsjournalistiek

Het is hier bijzonder stil behalve de eerste reactie weinig nieuwe ideeën. Als ik Indymedia vergelijk met 8 jaar geleden zie ik dat er ook veel minder mensen posten. Meer kwaliteit dat wel, maar toch komen er nog zo'n ondoordachte artikels op die gewoon een artikel uit de zo verfoeide mainstream pers citeren zoals “Internet had Hitler kunnen tegenhouden”. Ik ben een internetpionier, dus zeker niet anti-internet, maar ik wil daar zelfs niet op ingaan, want ik wordt al kwaad nadat ik er de tweede zin erover geschreven heb. Dus ja met die kwaliteit zit het ook nog niet snor. Hoe lang zal Indymedia nog megaan? Zo lang als De Morgen: 30 jaar?

Hoeveel mensen staan bij jullie op de loonlijst. Allemaal vrijwilligers. Journalistiek is nochtans een vak dacht ik. Tegenwoordig moet je minstens communicatiewetenschappen gestudeerd hebben voor je bij een grote krant aan de bak komt. Een beetje vorming is nooit weg. En wat zou Marx gezegd hebben van al die vrijwilligers die denken dat ze het werk van beroepsjournlisten kunnen vervangen? Of Proudhon voor de anarchisten, dat was trouwens een drukker en krantenuitgever.

Hoeveel correspondenten heeft Indymedia in het Buitenland? Rijkeluiszoontjes die aan tohopping doen zijn out. Hoe krakkemikkig de buitenlandse berichtgeving van onze kranten ook is, er zijn nog altijd een pak journalisten die hun werk doen, en goed doen.

De mainstream media zijn verziekt door de mediaconcentratie (Chomsky). Die is pas goed op gang gekomen na de tweede wereldoorlog. Er heeft ooit een pers bestaan die niet afhankelijk was van reclame. Dus ik vind dat men het kind niet met het badwater mag weggooien.

Burgerjournalisitek en beroepsjournalistiek moeten mekaar niet uitsluiten. Trouwens op een of andere manier bestond burgerjounalistiek reeds in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het meest vertoonde filmpje, dat de moord op JFK op pelicule vastlegde, was een amateurfilmpje. Ze kunnen ook proberen samenwerken. De contole van de burger op het waarheidsgehalte van de pers is INDERDAAD zeer welkom.

Zo'n alliantie waar hier in alle talen over gezwegen wordt zou de beroepsjournlistiek terug onafhanklijk kunnen maken. Kijk beroepsjournalisten kiezen er ook niet voor om de waarheid te verdraaien. Je moet eens gaan kijken op de Blogs van studenten Communicatie, ik geef een URL waarlangs je 5 van die Blogs kan bekijken: http://willemmesuere.wordpress.com/ Als je onafhankelijke kwaliteitsjournlistiek van beroepsjournalisten in spe wil zien wel die vind je daar. Sorry maar kunnen jullie een poepje aan ruiken.

Ik ga er hier niet verder over zagen. Ik ben met een initiatief gestart dat dergelijke alliantie moet onderzoeken en uittesten. Ik zal de komende maanden meestal offline werken. Want het is alleen Face to Face dat je met mensen kan praten. NIET OP INTERNET

Offline

Ha, de sprekende krant, de glazen boterham...
Ik denk niet dat internet de bedoeling heeft dat ooit te vervangen.

Neen aan De Morgen

Al van bij het ontstaan van de krant lees ik De Morgen. Ik mag dus zeggen dat ik het wel en wee van die krant heb meegemaakt, de laatste jaren dan vooral het wee. Ik zie De Morgen steeds verder naar rechts zwenken op sociaal en economisch vlak. De Van Thillo-stempel is duidelijk geslagen.
Persoonlijk zal ik geen poot uitsteken om de krant nog een keer te redden. Zij stapt mee in de kapitalistische logica en de redactie moet nu dus niet verwonderd zijn dat ook en zeker voor Van Thillo het geld belangrijker is dan de informatie.

Red de opinie van Koen

Koen Calliauw schreef in de beginjaren gratis voor "De Morgen". Hij zou heel graag hebben dat we zijn opiniestuk lezen.

http://www.indymedia.be/nl/node/30834

(On)doordacht artikel

@Daniel Verhoeven

"Meer kwaliteit dat wel, maar toch komen er nog zo'n ondoordachte artikels op die gewoon een artikel uit de zo verfoeide mainstream pers citeren zoals “Internet had Hitler kunnen tegenhouden”."

Aangezien dit artikel door mij werd gepost zal ik op deze kritiek reageren. Het is namelijk niet de "zo verfoeide mainstream pers" die ik citeer maar een "nobelprijswinnaar literatuur".

We kunnen ons blind staren op speculatie over en interpretatie van deze uitspraak maar wat me aangegrepen heeft in deze uitspraak is vooral wat tussen de lijnen staat geschreven. Namelijk dat internet een middel is om een zo breed mogelijk palet aan meningen te waarborgen. Want juist de vrijheid van mening en uiting is een bewaker tegen fascistische neigingen.

Dat U zich geneigd voelt iemands kwalitatieve bijdragen in vraag te stellen kan ik best begrijpen. De manier waarop daarentegen lijkt me bekrompen en vooral begrensd. Veel verschil is er niet tussen de "zo verfoeide mainstream pers" en Uw bijdrage wat dit artikel betreft.

Re: Red de opinie van Koen

Red de opinie van Koen
Jo, 13/12/2008 – 16:50

"Ik vind het pijnlijk dat Koen juist een titel over een dronken doodrijder uit De Morgen als voorbeeld neemt om zijn kritiek mee in te leiden. "Een titel die ongetwijfeld lezertjes prikkelt" schrijft hij. Koen recycleert die titel met hetzelfde doel. Jammer dat de redactie van Indymedia.be het spelletje van Koen niet meespeelt. Toch?"

Jammer? Het is juist het woord "jammer" die de ziekelijke ondertoon vastlegt in bovenvermelde zin. Ja, inderdaad, "Red de opinie van Koen". Dit is niets anders dan het toepassen van een recht: het recht op vrije meningsuiting.

« Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai pour que vous ayez le droit de le dire. » Voltaire

Ivm de reactie van Habib

Ik heb me reeds verontschulgigd over mijn baldadig gedrag en dat ook verklaard onder zijn posting zie aldaar http://www.indymedia.be/fr/node/30847

rubriek opinie

Een goede raad van de man met de zwarte rok: mensen, heb eens wat meer geduld. De redactie (de 'onzichtbare man achter de knopjes') heeft soms wel wat anders te doen dan jullie op je wenken bedienen. Stel dat dan eens in vraag. Dat is toch geen teken van zwakte of onderdanigheid, maar eerder van normale communicatie tussen personen die niet meteen een reden hebben om elkaar te verdenken van vijandigheid. (Wat een zin.)

Mijnheer Verhoeven deed eigenlijk hetzelfde als mijnheer Calliauw: één titeltje eruit nemen om zijn kritiek mee te staven. Beide heren hebben mijns inziens de eigenschap nogal eens hard van stapel te lopen.

Misschien was het wel de inleiding van Koen z'n opiniestuk dat de redactie van Indymedia.be deed besluiten dat het niet op de voorpagina moest staan? Ik weet dat niet zeker, ik veronderstel dat.

De titel van Habib: "Internet had Hitler kunnen tegenhouden” kwam eerst ook niet op de voorpagina, hoewel Habib het wel in de open nieuwslijn had gepost. Dus zette Habib het dan maar in de blog. Daar heeft het iets minder de waarde van een nieuwsfeit, maar het blijft wel langer zichtbaar.

Misschien moet er voor opiniestukken ook maar weer een aparte rubriek komen, zodat die duidelijk te onderscheiden is van de nieuwsrubriek?

PS: Mijn excuses dat ik niet bij het onderwerp 'De Morgen' blijf met mijn reactie, maar geef toe, de vorige reacties hadden het daar al niet meer over.

Ter...

Ten eerste zou ik Daniel Verhoeven willen bedanken omdat zijn kritiek mijnentwege en mijn antwoord hierop gezorgd hebben voor het verschijnen van zijn eerst geposte inhoudelijke reactie. Daarvoor dank ik natuurlijk ook Christophe die deze reactie plaatste waar hij behoort.

Terzijde 1:
Laten we niet verwachten en vooral hopen dat ieders stem “pure ratio” verkondigt. “Te hard van stapel lopen” en “uitgesproken gevoelens vanuit de buik” zijn juist de stamina die het begrip evolutie zijn energie en levensduur verschaft.

We weten allemaal dat het woord “paranoia” een maatschappelijk negatieve toonaard verspreidt maar men zou ook mogen stilstaan bij het feit dat deze altijd een basis van waarheid bezit. Het is een term dat maar al te vaak misbruikt wordt om iemands opinie als irrelevant te verklaren. Onterecht natuurlijk. Dit zijn zaken waarvoor de redactie van Indymedia.be zich zou moeten behoeden.

Terzijde 2:
Uit de reacties ontstaat nu een waardevolle discussie. Is internet (nog altijd) een middel om vrije meningsuiting te waarborgen en hoe beschermen we dit universeel forum?
http://www.indymedia.be/nl/comment/edit/16557

petitie red de persfotografie (persfotografen Corelio)

Goed, laten we de 'spielerei' dan even laten voor wat het is (mijn lamlendig ondertoontje zal u er nog even moeten bijnemen) en het internet gebruiken, zolang het nog kan, om onze vrije meningsuiting te redden. Een petitie kan daarbij helpen.

Wat is het internet zonder goede tekstschrijvers en fotografen? Wat is journalistiek zonder beroepsfotografen?

Mijnheer Verhoeven zegt: "Burgerjournalisitek en beroepsjournalistiek moeten mekaar niet uitsluiten. Ze kunnen ook proberen samenwerken." Wat u zegt. Kwaliteitsvolle berichtgeving kan niet met alleen maar vrijwilligers. De samenleving heeft beroepsjournalisten, die ervoor opgeleid zijn, hard nodig!

Red de persfotografie

De beroepsfotografen van Corelio, uitgever van het Nieuwsblad en de Standaard, zijn met een petitie gestart.

Corelio zal vanaf 1 januari 2009 geen beroep meer doen op beroepsfotografen voor zijn regionale pagina's. 35 persfotografen worden vervangen door amateurs. Alle schrijvende journalisten zullen gedwongen worden hun eigen foto's te maken. De job en het inkomen van de Vlaamse persfotografen staan op de helling.

Teken de petitie:
http://www.ipetitions.com/petition/reddepers/index.html

Rechtzetting

@Jo

"De titel van Habib: "Internet had Hitler kunnen tegenhouden” kwam eerst ook niet op de voorpagina, hoewel Habib het wel in de open nieuwslijn had gepost. Dus zette Habib het dan maar in de blog. Daar heeft het iets minder de waarde van een nieuwsfeit, maar het blijft wel langer zichtbaar."

Het artikel kwam idd niet op de voorpagina omdat me vanuit de redactie werd gesuggereerd dat deze beter op zijn plaats is in de MediaBlog. Terecht vind ik zelf. (Heb alleen nog niet gevonden hoe te posten op de mediablog en heb deze dus maar op de gewone blog geplaatst :))

Daarom dat ik ook al twee keer vroeg of dit aan Koen ook voorgesteld werd wat betreft zijn opiniestuk.

Blog/Mediablog

Artikels voor de Mediablog worden opgevist uit de Blog door de redactie. Ge kunt da eventueel per mail vragen redactie(at)indymedia.be.

Re: Blog/Mediablog

Waarom is het artikel van Koen toen niet opgevist aangezien deze de topic op z'n minst aan de tand voelde?

han

Gepost door han
09.12.2008

Tags