Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Anarchistisch Kollectief tevreden over actie tegen NSV

Anarchistisch Kollectief tevreden over actie tegen NSV

GENT -- Tijdens een bezoek aan een gekraakt gebouw-in verband met een actie-, kom ik enkele activisten tegen die meededen aan de anti-NSV actie. Timmothy (23) , is actief student bij het Anarchistisch Kollektief (aangesloten bij het Politiek en Filosofisch Konvent van de UGent). Hij benadrukt dat de reden waarom actievoerders de toegang van de universiteit blokkeerden, niet was omdat ze tegen het aangekondigde debat zouden zijn. "Wanneer het NSV er bijvoorbeeld een pannenkoekendag ten voordele van SS-strijders organiseert, dan blokkeren we die ook.”

nsv 026 copy.jpg

Timmothy:“Voor alle duidelijkheid: we waren niet tegen het debat op zich. Wanneer een andere, erkende, studentenvereniging hetzelfde had georganiseerd, dan hadden we geen actie gevoerd. Waar we wel tegen zijn, is de toegang van extreemrechts tot universiteitsgebouwen.
Het Anarchistisch Kollektief vindt het een geslaagde actie."

"We hebben het NSV kunnen buiten houden en ‘en passant’ ook nog eens Dewinter en zijn Voorpost-militie kunnen blokkeren. We hebben de daad bij het antifascistisch woord kunnen voegen. No Pasaran! Het NSV is xenofoob, homofoob, racistisch, seksistisch, solidaristisch, autoritair gewelddadig georganiseerd, nationalistisch,... Kortom, fascistisch. Ik denk dat we hier verder geen plaatje bij moeten maken.”

Hoe komt het dat NSV'ers in een aula werden opgesloten?
”Tijdens onze actie probeerden ze met geweld auditorum D te bezetten waardoor we snel moesten denken en handelen. We hadden de keuze: hen opsluiten of ‘inhaken’ en hen naar buiten drijven? We wisten dat het eerste op een ware knokpartij zou uitdraaien want we hadden immers al kennisgemaakt met hun stokken en bokshandschoenen die ze bij zich hadden. We besloten hen op te sluiten zodat ze ons niet meer konden ‘attackeren’. We kozen dus voor het veiligste.”

Wat vindt u van het politieoptreden?
”Ze hebben voor een keer de juiste groepering verdreven. Daardoor is alles gelukkig geweldloos afgelopen in het gebouw. Spijtig genoeg heeft de politie niet kunnen beletten dat er buiten het gebouw 'links uitziende' voorbijgangers werden aangevallen door de militie-leden van Voorpost.” (Nationalistische, ‘Heelnederlandse’ vereniging/actiegroep met afdelingen in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika. Voorpost-Vlaanderen deed naar eigen zeggen 'taalgrenswandelingen en manifestaties tegen het anti-Vlaamse vorstenhuis'. In Nederland voerde Voorpost o.a. actie tegen de verkoop van islamitisch geslacht vlees en het uitreiken van een eredoctoraat aan Nelson Mandela, rk)

Op het debat zou men praten over een samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen.Heeft u een standpunt over die samenwerking?
”Anarchisten geloven niet in de nationale grenzen. We geloven in de vrije toegang van iedereen op elk grondgebied. We stellen een visie van problemen bij de oorzaak aanpakken (dat alles om geld draait), tegenover een visie van nationalisme met het bijhorende zondebok-mechanisme.”

Wat vind u de grootste verschilpunten met de vorige actie, die ook niet zonder geweld verliep?
"Terwijl we deze keer extreemrechts wel hebben kunnen tegenhouden, hebben we dat op de actie van 6 maart niet kunnen doen. Het NSV is toen wel in de Overpoort geraakt, waardoor ze nadien mensen met dreadlocks, hoofddoek of bruine huidskleur hebben kunnen aanvallen."

Een veelgehoorde vraag is :"Kan u ze niet beter met argumenten aanpakken dan met een fysieke blokkade?" Wat is uw mening?
"Het hele vrije meningsuiting-debat wordt door extreemrechts gemanipuleerd en de massamedia spelen er gretig op in. Laten we alsjeblieft niet vergeten dat racisme nog altijd geen mening is, maar een misdaad!"