Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ABVV Aalst bereidt actiedag voor koopkracht van 6 oktober voor

ABVV Aalst bereidt actiedag voor koopkracht van 6 oktober voor

Iets meer dan 50 vakbondsmilitanten kwamen woensdag afgezakt naar het Aalsterse hoofdkwartier van het ABVV om er de actiedag van 6 oktober voor te bereiden. In heel wat bedrijven zullen er acties en stakingen doorgaan, maar het centrale mobilisatie moment wordt een grote betoging in Gent waar men met de hele provincie voor mobiliseert. Het grootste deel van de avond werd besteed aan de inhoudelijke invulling van de actiedag al was er ook ruimte voor de praktische invulling.

ABVV_AALST_DSC_4048.jpg

foto: Frederik De Groeve

Terwijl Bart Somers (VLD) de beurscrisis gebruikte om de vakbonden te vragen om nu AUB geen actie te voeren werd op vergadering die context precies aangereikt om des te meer actie te voeren. "Het reddingsplan voor de banken wordt alweer met het geld betaald van de werknemers. Jaarlijks zullen we 200 miljoen moeten ophoesten om dat betaald te krijgen. 200 miljoen dat is ook het bedrag dat wij vroegen om de uitkeringen welvaartsvast te maken. Maar als het over de lonen van de werknemers gaat, dan is er geen ruimte, dan schamen de patroons zich niet om weer eens aan de index te prutsen. Als de regering geld nodig heeft dat ze dan beginnen met de notionele intrest af te schaffen. Die notionele intrestaftrek kost de overheid +/- € 2,5 miljard en het zijn vooral de banken die ervan profiteren", aldus Katrien Neyts (adjunct gewestelijk secretaris ABVV Oost-Vlaanderen).

Katrien Neyt vatte uitgebreid samen waarom er op 6 oktober actie wordt gevoerd. Daarbij verwees ze naar het platform en de eisenbundel van het ABVV en lichtte ze die nog eens toe. Katrien Neyt wees er tijdens de
vergadering op dat haar toespraak eigenlijk een ingkorte versie is van een brochure die je ook op de website van ABVV Oost-Vlaanderen kan downloaden.

Verder was haar oproep voor het behoud van de federale solidariteit opvallend. "Laat het ons AUB hebben over de echte transfers. De patroons kregen een cadeau van € 7,5 miljard lastenvermindering, de notionele intrest aftrek is een cadeau van € 2 a 3 miljard aan de banken. De belastingdruk op arbeid wordt steeds maar groter terwijl winsten en vermogens steeds buiten schot blijven. De communautaire agenda is die van de patroonsorganisatie VOKA en daar is niets sociaal aan, integendeel. Politici en media hebben het steeds over de transfers van Vlaanderen naar Wallonië die eigenlijk verwaarloosbaar zijn in vergelijking met de echte transfairs van de werkende klasse naar patroons, kapitaal en bedrijven. Het is moeilijk om tegen de stroom in te varen, ook al omdat iedereen op de duur de media en politici gaat geloven, ze kloppen dan ook al maanden en maanden op dezelfde hamer. Wij moeten wijzen op de echte transfer van de werkende klasse naar de patroons en kapitaal die ettelijke malen hoger is."

Nadien was er nog tijd voor praktische afspraken. Noemenswaardig was de tussenkomst van een vertegenwoordiger van de metaalcentrale. Die wees er immers op dat de metaalcentrale op 6 oktober informatievergaderingen
organiseert in de bedrijven die gepaard gaan met werkonderbrekingen. In heel wat bedrijven uit de metaalsector is er ook tijdelijke werkloosheid en van dergelijke bedrijven (zoals VOLVO) zullen er grote
delegaties deelnemen aan de betoging in Gent.