Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Antwerpen Zuid: De Luikstraat wordt opstandig…

[Opinie] Antwerpen Zuid: De Luikstraat wordt opstandig…

In Antwerpen zitten ze niet om een overdrijving verlegen. Het moet vooral lang en groot zijn. Zoals die Lange Wapperbrug (Oosterweelverbinding) waarvoor geheel Vlaanderen dreigt op te draaien Het “trendy” zuidelijk deel van de stad wordt al eens “Klein Parijs” genoemd. “ ’t Stad is van iedereen !” beweert de zogenaamde communicatiespecialist en burgemeester “de Patrick” Janssens (sp.a). Geweldige slogan, ware het niet dat hij naadloos aansluit op de minder euforische werkelijkheid: “…en van de meeste slechts een beetje…”. Het “bruisende Zuid” is daar een illustratie van. En de korte, smalle Luikstraat aan de Schelde, waar ik woon, in het bijzonder.

champang.JPG

Strandwerpen- Foto John

Even situeren. Die Luikstraat vormt de verbinding tussen de Waalse Kaai aan de gedempte Zuiderdokken, bekend om de Sinksenfoor, en de Cockerillkaai aan de Schelde. Zowel de bewoners in hun duurdere nieuwbouw appartementen als degenen als ik in gerenoveerde sociale woningen kijken uit op de Schelde en de boten. Dat geeft een best leefbare sociale mix. Even verder is een beroemde Delhaize waar je de ene TV ster, literator, acteur, schepene en burgemeester na de andere proletarisch aan de kassa ziet aanschuiven. Dat trendy Zuid, met haar musea, kunstgalerijtjes, dure restaurants, exclusieve kleding boetiekjes, bars en dancings is hét dan wel denk je…

Forget it!. Een stedelijke site heeft het over “een bruisende uitgangsbuurt”. Dat klopt. Met een wetenschappelijke studie werd vastgesteld dat er in het rioolwater in mijn buurt de hoogste hoeveelheid cocaïnesporen van geheel België bruist. Bon, daar vergaat de wereld niet door. Wel vergaat het mij en mijn arme/rijke buren de lust tot slapen wanneer in ons Luikstraatje weer eens de nachtelijke hel losbreekt. Cocaïne, champagne, whisky, xtc,… in één coctail. Gevolg: dolle pret, zware ruzies en vechtpartijen, brandstichting, mijn woonkamer raam aan diggelen, bloed en kots, er wordt in de brievenbussen gepist … Kortom, het “betere volkje” van deze trendy buurt in actie.

"Stadsherwaardering"....

Of beter, het “betere volkje” dat uit de villas van de “groene gordel” rond Antwerpen en verder hier neerstrijkt om er het varken uit te hangen om rond dageraad met slaande deuren en gierende banden bedwaarts te keren. Nu zijn ik en mijn buren geen puriteinen en raak ik niet in paniek wanneer dat volkje tegen mijn gevel en op mijn vensterbank hangt te neuken. Moet kunnen, in het openbaar. Op St.Annekestrand bijvoorbeeld. Niks tegen. Exibtitionisme en voyeurisme zijn mensenrechten. Ik begrijp ook al levenslang in “de stad” te wonen en niet in een bos. Daar gaat het niet om. Antwerpen is trouwens grosso modo veilig en ik doe niet mee met de paniekzaaiers van extreem rechts.

Waar het wel om gaat is dat de bewoners van de Antwerpse Luikstraat en omgeving een en ander kotsbeu zijn. Het gaat om de gevolgen van een idioot overheidsbeleid op het vlak van ruimtelijke ordening dat in de gehele stad zichtbaar wordt. “Het Zuid” was een proeftuin. Eerst werden in de zestiger jaren de unieke 19°- eeuwse Zuiderdokken vol zand gegooid. Er ontstond een reusachtige parking, de gevaarlijkste van de stad qua auto inbraken. Wat wil je, met al die peperdure vehikels. Vervolgens werd op de eveneens gedempte sluis naar die dokken het Beroepshof neergepoot. Dat architecturaal monster werd door lezers van De Morgen uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Vlaanderen. Hoe Stedenbouw dit ooit kon toestaan is één van de betere Antwerpse raadsels.

Een volksbuurt – met de Vismijn – die werd “geherwaardeerd”. Dat betekende dat al het volk dat hier al eeuwen woonde, met haar cafés,winkeltjes en huizen opgekuist werd. Richting Noord, waar de ervaringen van de “proeftuin Zuid” nu ingezet worden om die wijk te “herwaarderen”. Eerst wordt de oude woonwijk platgewalst, dan de bouwgrond aan projectontwikkelaars verpatst. Ik vroeg op een grote bijeenkomst aan Schepen Ludo Van Campenhout (Open VLD) en “de Patrick” (sp.a) waarheen de minder verdienenden dàn heen moesten, met de gestegen huishuren. Het interesseerde hen niet… De verdreven bewoners kunnen misschien onder die beruchte Lange Wapperbrug gaan hokken. Hoezeer “herwaardering” het sociale weefsel kan vernietigen zie je aan wat rond de Burchtgracht, achter de Grote Markt gebeurt. (http://www.indymedia.be/nl/node/28944 - “Godsgeschenk !”)

Parkeerparadijs

Uit een tekst op Internet:”Het plein op de gedempte Zuiderdokken is nu het parkeerparadijs van vele stadsbezoekers…”. En: “Zo’n twintig jaar geleden was de buurt behoorlijk verpauperd. De jongste jaren werd de buurt een gegeerde woonplaats waardoor de prijzen sterk stegen:zowel huren als kopen vraagt een goed gespekte bankrekening”. Die mensen met een “goed gespekte bankrekening” vragen zich nu, net als die zonder, af in welk gekkenhuis ze terechtkwamen. Wat er zich in en rond de Luikstraat afspeelt is illustratief voor een beleid dat mikt op een dubieuze “grandeur” die de bewoners treft. Wat aan het multiculturele De Conincplein en in het Schipperskwartier “overlast” heet, wordt hier “een geslaagde herwaardering van de wijk” genoemd. ( http://www.indymedia.be/nl/node/25144 - “Freedom of Speech”)

Er loopt hier een pak “louche” volk, “zakenmannen” met hun grieten en “trendy” jongeren rond. (http://antwerpen.pvda.be/nieuws/article/maffia-op-antwerpse-zuid-1.html - “Maffia op het Zuid”). Daar waar in de rest van de stad al eens misbruik wordt gemaakt van de Gemeentelijke Administratieve Sancties worden er in de Luikstraat nooit uitgeschreven, alhoewel er alle terechte reden voor is. Politie zie je nooit. De stedelijke overheid is verantwoordelijk voor de verloedering van deze chique buurt waar criminelen thuis zijn. (http://www.indymedia.be/nl/node/27702 - “GAS”). Wie, vooral ’s nachts, doorheen de Luikstraat en omgeving loopt waant zich in het “Stationskwartier op ’t Zuid”. Alleen veel chiquer. Hier worden champage, whisky, coctails en drugs als cocaïne verzet. Aan het centraal station Stella en een joint. De gevolgen zijn te raden.

Deze straat en omgeving zijn ingekleurd als woonbuurt met eventueel “kleine bedrijven voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving”. Deze Luikstraat is 200m lang en is smal. Al het nachtelijk lawaai weerkaatst tot de bovenste verdiepingen. Tegen alle reglementen en bestemmingsplannen in, vindt je er het luxe restaurant Little Boedha, de dancing Stereo Sushi, de dancing Velvet Lounge, Apero-Bar,een café dat zonder bouwvergunning tot stand kwam, café News, café La Suite En als toemaatje het duister Motel. Die reeks “betere” kroegen zet zich achter de hoek verder, aan de Waalse Kaai. In de jup kroeg La Suite werd mijn 27 jarige fysiek andersvalide buurvrouw Britt manu militari buiten gezet wegens haar handicap. Voor deze cafés vormen zich bij goed weer samenscholingen tot ver op de rijweg. In de dag is het hier bijna doods, ’s nachts woedt de herrie. Een professioneel uitgelokte chaos, een onleefbaar gemaakte buurt.

Schieten met scherp

Om die Motel gaat het nu. Een goed jaar geleden vestigde een werkelijke Nederlandse maffioso met een lang strafregister daar een…”lig restaurant”, waar men liggend kon vreten. Dat miste het Zuid nog. De zaak draaide vierkant en die Hollander wou er dan maar een simpele dancing van brouwen. Toen de bewoners in verzet kwamen stuurde hij een knokploeg naar een buur. Hij kreeg zijn toelating niet en de zaak ging failliet. Het gebouw werd voor een één miljoen euro doorverlapt aan een nieuwe avonturier die er Motel van maakte. Een bordeel? Een goktent? Een witwas truuk? Ra, ra…De boel is zelden open en er gaat weinig volk binnen en buiten. Wel werd er een paar weken geleden voor de deur met scherp geschoten! Wat geschiedt? Ook deze uitbater wil er een mega dancing van maken, op twee verdiepingen en nog zo wat fantasietjes. Dat is dus een brug te ver voor de buurtbewoners die bij de milieudienst verzet aantekenen, een campagne startten, een buurtcomité met arm en rijk oprichten en tot harde acties bereid zijn.

De affaires in deze trendy buurt stinken naar corruptie. Nog al wat affaires in en rond deze stad stinken naar corruptie. Wanneer aan die Oosterweelverbinding geen reukje zit, zat er aan de Visa affaire ook geen. Je hoeft geen Vlaams Belang kiezer te zijn om dat te ruiken. Evenmin een negatieve zeurpiet of spijtstemmer. Iedere zomer wordt er 100m van mijn deur aan de Scheldekaaien een paar ton wit strandzand neer gekieperd. Daarop komen een chique bar, strandstoelen en mottige plastic palmbomen. Nog een streepje harde techno en het Zuid is weer thuis. De boten varen op 10m voorbij, met op hun vingers fluitende scheepsbinken. Moet kunnen, al zijn de coctails duur. De bediening is professioneel en komt uit de…Luikstraat. De barmannen wisselden van T shirt. Nu staat er Stad Antwerpen op. Het is een stadsinitiatief. In werkelijkheid gaat het om personeel van de…Stereo Sushi dat haar publiek meesleept. Mijn best aantrekkelijk buurvrouwtje Lutje en ik trokken er heen. Het gevoel een “vreemde eend” te zijn,is nog de beleefdste omschrijving. De “privé” hand in hand met de stad. Dan kan er in de Luikstraat al eens een cadeautje af, niet waar?

Dat er op dat geweldige Zuid in en om de Luikstraat met “zicht op ’t Scheld” nog eens verzet zou uitbreken hadden weinigen verwacht. “Trop is te veel en te veel is trop” zei de voormalige eerste minister en worstenfabrikant, “Brusseleir” Van Den Boeynanst (CVP, nu CD&V) ooit. Als tweetalig super specialist inzake gangsterisme en corruptie kon hij het weten. De milieudienst van de Stad Antwerpen kreeg vanwege de bewoners een pak bezwaarschriften binnen. Het is nu twee maanden wachten op een besluit. De bewoners namen een advocaat onder de arm. Ze zijn hoe dan ook niet van plan zich door knokploegen of portiers te laten intimideren. Heel toevallig wonen in en om de Luikstraat een paar mensen met een ruime ervaring inzake netwerken, lobbyen en actie voeren. Ze verwachten dat Motel het als dancing mag vergeten en de rest van de horeca een toontje lager gaat zingen. De levenskwaliteit van de bewoners staat voorop.

sympathie

Sympathiebetuigingen van een buurtbewoner enkele straten verder, laat jullie niet doen!

wat een verhaal

Wat een verhaal seg. In de lente overwoog ik nog om te verhuizen naar het Antwerpse Zuid, nu ben ik blij dat ik aan Hopland woon. Hier geen klagen in elk geval...

groetjes,
paul

tolerantie

Een aantal van de zaken beschreven gaan inderdaad te ver, maar ik sta er toch steeds versteld van het gebrek aan tolerantie voor enig feestgedruis in de stad. Men wil deel uitmaken van een bruisende stad en kan genieten van tal van evenementen, maar dat mag dan niet voor de eigen deur. Tegenwoordig bellen je buren de flikken als je thuis een feestje geeft. Liever dat dan?
Niet dat ik vind dat de genoemde bars veel bijdragen aan 't stad....

Beste "Störsender", Ik

Beste "Störsender",

Ik begrijp je en de redenen hiertoe vindt je in mijn tekst.We wonen niet in een "bos" maar in een stad,met al haar voordelen.Mijn buren denken er ook zo over,wij zijn geen zeurpieterige puriteinen.Maar het is hier dus officieel een woonbuurt,waar sommigen - aangetrokken door verhaaltjes vanwege het beleid - dure appartementen kochten, met "zicht op 't Scheld".Ik woon in een sociaal appartement,met "zicht op 't Scheld".Arm en rijk,we zijn de zware herrie in onze woonstraat beu en hebben samen een buurtcomité opgericht.

Groeten, Koen.

Ben blij dat ik op 't andere

Ben blij dat ik op 't andere Zuid woon. Het niet commerciële of vuile Zuid dat ze noemen. Hier is het tenminste nog rustig. Dat van den Delhaize is wel waar. Telkens ik daar kom (en dat is enkel omdat ze een eigen parking hebben) heb ik er minstens 1 gezien, een 'BV'. Voor de rest vind ik 't trendy Zuid een levensgrote modeshow, met de nadruk op show.

what's in a name

Beste Störsender,

ik woon ook in dit Antwerpen dat zogezegd voor iedereen is. Aan het basketpleintje in mijn straat heeft onze reclamemanager borden laten hangen dat de kinderen maar tot 21 uur mogen spelen, anders veroorzaken ze teveel lawaai. Van autoverkeer dat gemakkelijk 20 decibel hoger scoort, Antwerpen tot de gevaarlijkste
stad van't land maakt waar het fijn stof hoogtijd viert, ligt corrupt Patrikske, zijn aanhoudster en zij die mee langs de kassa passeren niet wakker.
En da's nu net waar het om gaat. In het Antwerpen, dat door deze klootzakken minder en minder van ons is, wordt de toon gezet door rijke luizen die in de groene rand wonen of door allerlei loze trukken zo goed als niks meebetalen voor die leuke, tolerante stad waar cultuur en ontspanning voor het rapen valt.
Wij zijn niet tegen die ontspanning en die cultuur, wel tegen dat juppy-profitariaat dat dan nog eens wordt beschermd en aangetrokken door semi-progressieve scharelaars alla Patrikske en zijn dicipelen.

Leve het Zuid

Toch liever het zuid dan de Seefhoek. Ik woon hier nu tien jaar en heb geen klagen!

Ons Zuid

12 jaar geleden besloten we, wegens de voortschrijdende verloedering en criminaliteit, met spijt in het hart het Zuid te verlaten en buiten de stad te gaan wonen. Wanneer je er geboren en opgegroeid bent en er een heel stuk van je leven hebt doorgebracht was dit een grote stap om te zetten. Ik heb vele jaren met twijfels rondgelopen of we wel de juiste beslissing hadden genomen aangezien ikzelf een echt stadsbeest ben en op den buiten moeilijk kon wennen. Na het lezen van bovenstaand artikel ben ik er me echter meer en meer van bewust dat er in Antwerpen nog heel veel wat werk aan de winkel is om de stad terug aantrekkelijk en leefbaar te maken. Patrick Janssens, zélf geboren en getogen op het Zuid, zal vermoedelijk ook wel het verschil zien. Neen, voor ons blijft Antwerpen voorlopig een plaats die leuk is om eens naartoe te gaan maar daar blijft het voorlopig bij. Hopelijk komt hier in de toekomst terug verandering in want er opnieuw gaan wonen is voor ons voorlopig zeker geen optie.