Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Verdrag van Lissabon: Onze Zeg laat linkse Nee-stem horen in Vlaams Parlement

Verdrag van Lissabon: Onze Zeg laat linkse Nee-stem horen in Vlaams Parlement

BRUSSEL – Donderdag hoorde de Commissie Buitenlandse aangelegenheden van het Vlaams Parlement enkele voor- en tegenstanders van een (snelle) Vlaamse ratificatie van het Verdrag van Lissabon. Eén van de uitgenodigde sprekers was Natan Hertogen van Onze zeg/Notre mot à dire. “Schort de ratificatie op en organiseer een publiek debat over deze Europese staatshervorming,” zei hij.

“Dat is dringend nodig, want de mensen beseffen niet hoe ingrijpend Europa is. De overheid moet geld steken in een tegensprekelijk debat om te zorgen dat ze dat wel beseffen. Pas dan kunnen we beginnen spreken van een Europese democratie,” zegt Hertogen.

Maar er is meer... “Als antwoord op de zogenaamde crisis van Europa vandaag, zeggen wij: in plaats van te blijven werken met verdragen, moet je van het Europese parlement een grondwetgevende vergadering maken. De parlementsleden stellen een grondwet op, en de bevolkingen van de verschillende lidstaten spreken er zich over uit. Zo zal je een veel ruimer maatschappelijk debat creëren en een veel groter draagvlak voor de inhoud van die nieuwe grondwet. In een dergelijke dynamiek zal de linkse 'neen'-stem ook met veel meer kracht kunnen mobiliseren. Dan zal de basis van de groene beweging, de syndicale beweging, de vredesbeweging,... veel meer druk kunnen zetten op de politici om wat nu voorligt om te keren naar een sociaal, groen, anti-militaristisch Europa,” aldus Hertogen.

Waarom wouden jullie eigenlijk jullie zeg komen doen in het Vlaams Parlement?

Hertogen: “Na het Ierse 'nee' wouden we een politieke daad stellen, in plaats van alleen maar een persbericht te versturen of een opiniestuk te schrijven (de media laten je toch niet toe om aan Europa veel woorden vuil te maken, want dat interesseert de mensen zogezegd niet). We hebben dus een verzoekschrift ingediend om de ratificatie te stoppen en te eisen dat de bevolking zou geïnformeerd worden, met middelen van de Vlaamse overheid,” legt Hertogen uit.

“Hun reactie was: 'we organiseren een hoorzitting, jullie mogen komen spreken om het 'neen' te vertegenwoordigen'. Dat is natuurlijk dubbel, want ze scherpen daar hun legitimiteit een beetje mee aan. Maar ik vond het toch tof om in het Vlaams Parlement iets helemaal anders te komen vertellen dan de politici en opiniemakers normaal verkondigen. Ze waren gedwongen om het debat aan te gaan. Een discussie van een klein uur in de Commissie is natuurlijk weinig, maar het is toch al iets. Vooral omdat we dit nu kunnen exporteren naar de publieke opinie en naar al de mensen die bezig zijn rond Europa. Eigenlijk is het de bedoeling om op basis van die kleine voet die we hier één keer hebben binnengekregen, meer beweging te creëren.”

Wat is de volgende stap?

“We willen nu contact opnemen met de vele andere organisaties uit de Belgische beweging tegen het Verdrag van Lissabon. We stellen voor om op disndag 8 juli in Brussel allemaal samen te komen – Vlamingen, Walen, Brusselaars. We zoeken ook internationale sprekers: Fransen, Nederlanders, Ieren, eventueel een Duitser. We willen al die organisaties een stem geven op de meeting. Bedoeling is om te gaan samenwerken. Het Verdag van Lissabon zal actueel blijven tot in het najaar. Daarna zijn er Europese verkiezingen. In 2010 wordt België voorzitter van de EU. Europa zal de komende jaren heel zichtbaar zijn.”

Waarom op 8 juli?

“De meerderheid in het Vlaams Parlement wil zo snel mogelijk de ratificatie van het Verdrag afronden. Na een paar commissiebesprekingen willen ze het de 9de of 10de juli bespreken in de plenaire zitting en dan zo snel mogelijk stemmen. Dan zitten ze safe, is de buit binnen. Wij willen dus daags voor de ratificatie die meeting organiseren en dan de 9de juli proberen om met zoveel mogelijk mensen hier aanwezig te zijn en de media te halen met een goede actie. Dan hebben we hopelijk weer een stapje vooruit gezet.”

www.onzezeg.be

(De tekst van de tussenkomst van Natan Hertogen in de Commissie vind je hier.)