Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ubuntu bij Vredesactie: "Stabiel, virusvrij & geëngageerd computeren."

Ubuntu bij Vredesactie: "Stabiel, virusvrij & geëngageerd computeren."

Op donderdag 24 april 2008 verscheen er een nieuwe versie van Ubuntu, een vrij & open source besturingssysteem voor je computer. Zoals bij elke nieuwe release van Ubuntu, zullen ook deze keer heel wat mensen het systeem uitproberen en installeren in plaats van Microsoft Windows. Hier en daar zie je ook organisaties en bedrijven overschakelen op Ubuntu of een ander Linux-gebaseerd besturingssysteem. Bij Vredesactie, bekend van de Bomspotting-acties, gebruiken ze al enkele jaren Ubuntu. We vroegen uitleg aan Hans Lammerant van Vredesactie.

Jullie gebruiken sinds 2004 Linux. Wat was destijds de voornaamste reden om over te schakelen?

"We wilden vooral opnieuw controle krijgen over ons computerpark en onszelf losmaken uit de greep van grote computerbedrijven. Als je alles legaal wil doen onder Windows, ben je immers ongelooflijk veel geld kwijt. Als kleine organisatie konden we ons dat eenvoudigweg niet permitteren."

Hoe verliep de overgang van Windows naar Linux?

"In het begin hebben we serieus zitten knoeien. We hadden de fout gemaakt om alles in één keer te willen overzetten tijdens de kalme zomermaanden. Met als gevolg dat we alle problemen in een keer te verwerken kregen. Anderzijds hebben we tijdens dat eerste jaar dat we Linux gebruikten alle mogelijke problemen wel uitgezweet."

Hoe verliep de overschakeling van complexere zaken, zoals databanken?

"Onze databank draaide op Microsoft Access en was speciaal geprogrammeerd voor ons. Die databank hebben we in een latere fase verhuisd naar MySQL (een open source databank, bdb). Ook dat werkt prima."

Wat zijn de voornaamste voordelen van Ubuntu tegenover Windows?

"Het is helemaal gratis. Als je Ubuntu installeert, krijg je er een hele hoop programma's bij die echt op punt staan. Daar betaal je je bij Microsoft blauw aan. Zeker voor kleine organisaties is dat een belangrijk voordeel. Daarnaast is Ubuntu een uiterst stabiel systeem. Ik kan me niet herinneren dat mijn computer ooit gecrasht is met Ubuntu. Er loopt af en toe wel een programma vast, maar niet heel de computer. Vroeger moesten we ook regelmatig virussen verwijderen van computers. Ook dat is verleden tijd."

Hebben jullie vandaag nog problemen met Ubuntu?

"De voornaamste problemen hebben te maken hebben met het feit dat mensen vaak uit een Windows-wereld komen. Het installeren van programma's loopt bijvoorbeeld iets anders. Soms ondervinden we ook wat compatibiliteitsproblemen met Windows wanneer we documenten uitwisselen. Maar ik vind de voordelen van Ubuntu daar ruimschoots tegen opwegen."

"Een nadeel is wel dat je telkens een tijdje moet wachten vooraleer nieuwe hardware ondersteund wordt. Ik heb hier bijvoorbeeld een nieuwe laptop waarop nog niet alles werkt. Maar ik veronderstel dat heel wat van die zaken wel zullen werken met de nieuwe versie van Ubuntu. Iets anders is wanneer fabrikanten weigeren bepaalde details over hun hardware vrij te geven, waardoor hij niet op Linux kan werken. Maar dan leer je dat je best even controleert of je hardware wel ondersteund is door Linux vooraleer nieuwe hardware te kopen. Meestal lossen zulke problemen zichzelf trouwens ook wel op, maar je moet wat geduld hebben."

Wat zijn de ervaringen van de Ubuntu-gebruikers bij Vredesactie?

"Dat hangt natuurlijk van gebruiker tot gebruiker af. Je hebt mensen die niet erg handig zijn met computers. Voor hen is het wat lastiger, bijvoorbeeld als ze thuis Windows gebruiken en hier met Ubuntu moeten leren werken. Maar dan nog zijn er niet echt grote problemen. Die mensen gebruiken gewoon enkele programma's op hun computer. Eenmaal ze gewend zijn aan Ubuntu, loopt het wel los."

"Enkele jaren geleden moest je nog technisch onderlegd zijn om met Linux aan de slag te kunnen. Sinds Ubuntu bestaat, heb je dat probleem niet meer. Installeren en beheren van programma's is redelijk eenvoudig. Af en toe moet je nog wel manueel commando's intypen, maar dat blijft beperkt. Je hoeft geen computerspecialist te zijn om met Ubuntu te werken."

Welke computerprogramma's gebruiken jullie voornamelijk bij Vredesactie?

"Zo'n beetje de doorsnee computerprogramma's: tekstverwerking met Open Office, e-mail beheren we met Mozilla Thunderbird, surfen op het web doen we met Firefox. Dat is zowat het standaardpakket van software waarmee iedereen werkt. Daarnaast laat het programmabeheer van Ubuntu toe om heel eenvoudig nieuwe programma's te installeren. Ik moest bijvoorbeeld onlangs een videofilmpje monteren. Ik ken niks van video, maar ik kon toch aan de slag met een eenvoudig montageprogramma dat ik via het programmabeheer gevonden had. Als je iets nodig hebt, is het kwestie van wat te zoeken en je vindt het wel."

Hoe belangrijk is de filosofie van vrije software voor jullie? Speelde die een rolde bij de overschakeling?

"Dat speelde zeker een rol, bij heel wat van onze mensen. We wilden onszelf losmaken van de controle van multinationale computerbedrijven. We werken ook vaak met vrijwilligers: engagement speelt dus een grote rol in onze organisatie. Dat aspect vind je terug in de vrije software-beweging."

Bij Indymedia.be krijgen we regelmatig vragen omtrent Linux van ngo's en andere organisaties die wel willen overschakelen, maar die dat om uiteenlopende redenen (nog) niet doen. Waar komt die aarzeling volgens jou vandaan?

"Het heeft volgens mij deels te maken met angst voor het onbekende. Het is ook een hele organisatie, zo'n omschakeling. Daarnaast blijft het ook moeilijk om goede cursussen te vinden voor doorsnee Linux-gebruikers. Hoewel ook dat verbetert."

"Het is ook belangrijk om een omschakeling van Windows naar Linux zo hanteerbaar mogelijk te maken. Ik geef mensen altijd de raad om te beginnen met enkele open source programma's te gebruiken onder Windows, zoals Open Office als tekstverwerker of Firefox als browser. Eenmaal mensen het gewend zijn om daarmee te werken, is het niet meer zo'n groot probleem om ook het onderliggende systeem te vervangen. In het geval van Ubuntu vind ik dat je zonder al te veel problemen kunt omschakelen."

"Een andere drempel is de systematische koppelverkoop van Windows: als je een nieuwe computer koopt, staat daar immers steevast Windows op geïnstalleerd. Je wordt dus gedwongen om binnen de Windows-wereld te blijven, door de manier waarop hardwarefabrikanten met Microsoft samenwerken. Soms moet je zelfs extra betalen om een computer te kopen zonder Windows. Compleet onlogisch. Rond die koppelverkoop mag voor mijn part meer actie gevoerd worden."

Zin om Ubuntu uit te proberen en/of te installeren op je computer? Kom dan op zondag 27 april 2008 naar de Ubuntu release party bij Indymedia.be.