Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Over taart(en) en pannekoek

Over taart(en) en pannekoek

Donderdag 10 april. Vandaag “moet” Guido Pannekoek voor de rechter verschijnen,…. Zijn “misdaad”: het taarten van voormalig minister van Leefmilieu Kris Peeters tijdens de bezetting en voor het behoud van het bos aan het Fort van Borsbeek bij Antwerpen.

DSCN2406.JPG

Een stralend zonnige dag,… veel te mooi om in een muf, grijs ogend koud en kil gerechtsgebouw te gaan zitten dat de naam “Hof van Beroep “ draagt….maar aangezien rechters het idee om buiten in het zonnetje “hun ding” te doen als iets weerzienwekkend zouden kunnen beschouwen (bescherming van het ivoren torentje) zit er niets op dan het kille gebouw te betreden.

Aan de ingang moet iedereen zich ‘inschrijven ter zitting’ en krijgen we een badge in ons handjes geduwd. De zitting is gepland om 14u30 uur, maar om 14u30 zitten we nog op de gang,…het zal niet lang duren voor we erachter komen hoe het komt dat rechtbanken zoveel achterstand hebben,….

Uiteindelijk na nog wat discussie over een foto van een paspoort dat ‘niet goed is’,’mogen’ we naar binnen. Een medejournalist van Indymedia vloog buiten, omdat zijn GSM niet afstond (het zou de rechters kunnen afleiden in hun ‘zware taak’).

Binnen is het een sauna,… koude, kille mensen hebben rare manieren om toch aan wat warmte te geraken blijkbaar.De binnenkant van de rechtszaal is …even koud. Ironisch genoeg hangt er vanachter op de muur een schilderij van een zinkende boot.Ze zijn enkel vergeten om springende ventjes met een reddingsboei erbij te schilderen,… (kwestie van iemands hoop niet helemaal te kelderen).

1 van de muren is bekleed met,… iets wat trekt op pluche of een overblijfsel van grootmoeders tapijt met de kleur van een hondendrol van een hond die net wat worteltjes heeft gegeten.

Met de restjes van het pluchen tapijtachtig muurbekleedsel was er net nog genoeg over om de bankjes van de advocaten te bekleden. En dan waren de restjes blijkbaar op, want we zitten met ons achterste op iets houtachtigs wat voor bank moet doorgaan.

Er zijn nog wat ‘cliënten’ in de rechtszaal, maar geen rechters te bespeuren,….
Plots klinkt er een bel, waar je van het verschieten alleen al automatisch rechtschiet en komt het ‘Hof’ binnen… na net een koffiepauze te hebben gehad. Er wordt wat gepalaverd over 2 dossiers die bijeen moeten gevoegd worden en een advocaat die nog moet gezocht worden. En dan … is het tijd voor koffiepauze nummer 2.

Opnieuw de bel, opnieuw bijna een hartaanval van het verschieten en dan begint ‘de zaak Pannekoek’ of ‘Taart en Pannekoek’ of ‘Pannekoek met taart’.

Het OM zet de feiten uiteen, en verklaard zich volmondig eens met het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg ‘dat een boete van 50 euro en een werkstraf van 50 uren gemeenschapsdienst haar gepast voorkomen, “gezien het smadelijke karakter van het gooien van een taart naar een minister in functie en de hoop dat dit enig inzicht brengt ten hoofde van het handelen van de veroordeelde”.

Wat haar ontgaat is echter het “waarom” er met die taart gegooid werd,en wat haar nog meer ontgaat is het feit dat een Parket vervolgd zonder dat er een klacht werd ingediend door Kris Peeters zelf, en er ook niet geweten is of Peeters zélf deze taart op zijn kostuum als smadelijk heeft ervaren,….(hij is zelf nooit verhoord in deze zaak).

De advocate van Pannekoek geeft echter wel wat achtergrond informatie.
In de zomer van 2006 werd het Fort van Borbeek bezet als protest tegen de kap van het bos rond het fort.Het bos ‘moest’ gekapt worden omdat de vlieghaven van Deurne een ‘veilige landingzone ‘ wou hebben.Het feit dat daar een prachtig stuk natuur mee verloren ging, alsook dat de habitat van vleermuizen en verscheidene vogels in gevaar kwam, maakte de vlieghavenbonzen niets uit,…. Verschillende actiegroepen voerden tezelfdertijd acties om de illegale boomkap tegen te gaan.Boomspotting spande nog een kortgeding aan, om de boomkap tegen te gaan, maar het hof van Beroep in Antwerpen verklaarde zich ‘onbevoegd’.

Om even te schetsen hoe goed sommige magistraten “hun zaak” voorbereiden, kregen we een gratis demonstratie om daar een licht gedacht over te krijgen.De rechter vroeg of er geen kortgeding was aangespannen voor het Hof van Beroep destijds,…De advocate maakte daarop de rechter attent op het feit dat die persmededeling van dat kortgeding aan de conclusies vasthingen,…het stapeltje dat ze een dossier noemen en dat voor die rechter zijn neus lag……

Dan volgde er een opmerking die op zijn zachts gezegd “frappant” te noem is,…de rechter stelde, dat als de beslissing van dat kortgeding ‘bindend’ had geweest (als ze bv; hadden gezegd dat de bomen gekapt mochten worden) dat protest dan uitgesloten moest worden.
Maw: Als een rechtbank zegt dat iets moet gebeuren, dan moet je als burger dit maar zomaar slikken en mag je niet meer kritisch reageren,…. gevolgd door de opmerking dat er uiteindelijk toch niet zoveel bos gekapt is,…(slik,…).

Hierop gaf de advocate dan een beetje bijles over democratie,vrije meningsuiting en het recht om te mogen betogen,manifesteren , gekoppeld aan het internationaal recht.

Dan was het weer tijd voor,….koffiepauze.Kwestie om geen achterstand op te lopen in dossiers,…Deze keer mocht het OM blijkbaar niet mee op de koffiepauze, ze mocht eenzaam en alleen op haar stoeltje blijven zitten…

Na al dat koffiegeslurp werd de zitting hervat en kwam de vraag naar voor of het gooien van een taart wel onder de noemer van smaad valt?
Ministers krijgen wel vaker kritiek op hun beleid,en het had Pannekoek niet uitgemaakt of de huidige minister van leefmilieu op dat moment Vandelanotte had geweest,of Verwilgen of,…..

Van smaad kan je enkel spreken als “de handeling” op zich de bedoeling had om iemand opzettelijk te smaden.

Het gooien van de taart had te maken met het beleid dat Peeters op dat moment voerde,…terwijl buurtbewoners,boombezetters, verschillende actiegroepen zich weken uit de naad hebben gewerkt voor het behoud van een bos, komt Peeters in maatpak afgezakt naar Bosbeek om de ‘eerste boom’ te planten voor een “compensatiebos”…dat geen bos is, het valt zelfs niet te vergelijken met een bos, en zal ook nooit “compenseren” met het bos dat gekapt is aan het fort van Borbeek.

Daarom vloog dus de taart.

De advocate vraagt dan ook de volledige vrijspraak voor Pannekoek…Een werkstraf ten dienste van de gemeenschap aan iemand opleggen,terwijl je als kritische burger weken in een boom in een bos hebt gezeten,dag en nacht,juist omdat een hele gemeenschap wou voorkomen dat dat bos werd gekapt,als dat geen gemeenschapsdienst op zich is, dan weet ik het ook niet meer,….

Uitspraak op 8 mei.
Breng taart …en koffie mee.