Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Korte reactie op manifest van de Gravensteengroep

[Opinie] Korte reactie op manifest van de Gravensteengroep

Vandaar publiceerde De Morgen een oproep van een nieuw gevormde groep intellectuelen, de zogenaamde Gravensteengroep. Het is een oproep tot het respecteren van de taalgrens, maar dit onderbouwd door een separatitisch discours. Ik denk dat er heel veel kritiek kan gegeven worden op deze oproep. Hier een (zeer) kleine bijdrage.

Het is zeer triest dat mensen zoals Ludo Abicht hun naam willen zetten onder dergelijk geschrijfsel. Wat bijvoorbeeld te maken van een zin zoals

"Ons aanknopingspunt is niet een belegen Vlaams romantisme, maar wel de
Verlichtingsfilosofie"

Juist. Vandaar dat dergelijke "zelfverklaarde progressieve groepjes" namen kiezen die juist wel verwijzen naar een belegen Vlaams romantisme. Hoe anders de naam "gravensteengroep" te interpreteren dan als een verwijzing naar de goede ouwe tijd, toen Vlaamse graven hier nog de plak zwaaiden (het graafschap Vlaanderen is dus het model dat ze voor ogen hebben om hun "waarden van vrijheid, gelijkheid, solidariteit en wederzijds respect" te realiseren - misschien moeten de marxisten onder de ondertekenaars dan toch nog maar eens Paul Lafargues pamflet "De klassenstrijd in Vlaanderen" herlezen).

Wat ons, als linksen, waarschijnlijk het meest stoort is het feit dat het wordt overgoten met een links sausje. Er wordt gedaan alsof het een
klassenanalyse is die laat zien dat Vlaanderen onafhankelijk moet worden. Altijd weer die opmerking over de 19de eeuwse francofone bourgeoisie, alsof nu niet een even rechtse nederlandstalige bourgeoisie de plak zwaait in Vlaanderen. Zouden ze daar eens iets over schrijven, dan zou het interessant kunnen worden. Maar daarover zwijgt men zedig. Merk op dat het ganse discours over de francofone bourgeoisie zeer racistisch is. Het gaat er namelijk van uit dat de taal de nationaliteit bepaalt. Immers de francofone bourgeoisie was niet alleen Brussels, zij was ook Gents, Antwerps, enz. ... Anders gezegd ze was Vlaams. Maar zij worden door de gravensteners niet tot de Vlamingen gerekend, alhoewel ze hier geboren en getogen waren. Is dat het model voor een onafhankelijk Vlaanderen??? Een gemeenschap waar mensen worden uitgesloten op basis van taal. Wat is daar progressief aan?

Karim, Ik erger me ook rot

Karim,

Ik erger me ook rot aan de manier waarop een linksachtig vertoog gebruikt wordt om separatisme te verantwoorden - altijd maar die Franstalige 19de eeuwse bourgeoisie, inderdaad. En dan beweren dat wij naar het verleden zitten te staren!

Op de keper beschouwd is geen enkele van de argumenten die zij aandragen in hun tekst een progressief argument:
a. "België werkt niet" - is eerder de logica van de manager ipv een emancipatorisch ideaal.
b. "territorialiteitsprincipes worden overal gehanteerd" kan je bezwaarlijk een progressief principe noemen, enkel een vergelijkend argument - een dat daarenboven met haken en ogen aan mekaar hangt.
c. "Wij worden bedreigd door cultuurimperialisme, ongezond parasitisme en verborgen partijpolitieke agenda's" - veel duidelijker kan hun reactionaire logica niet worden.

Met andere woorden, behalve hun zelfbeeld is er niets links aan de auteurs van het manifesto.

Misschien een tegenmanifesto schrijven dit weekend?

Jan

Bangelijke en perverse "progressiviteit"

Beste Karim,

Gelijk heb je. Dit is echt bangelijk. De neiging borrelt in me op dat ik liever NVA hoor spreken; gewoon al voor de eerlijkheid en duidelijkheid, al deel ik allerminst hun analyse.

Twee zaken in citaten zijn simpelweg intellectueel oneerlijk, wat des te betreurender is voor zogenaamde "intellectuelen":

1. "Dat een flink deel van de Vlaamse culturele wereld de intellectuele moed mist om deze analyse te maken, is onbegrijpelijk. Dat ze zich, samen met de oude Belgische elites, vastklampt aan een Belgische status-quo, is onaanvaardbaar. Dit zelfverklaard 'progressief Vlaanderen' stelt zich behoudsgezind op en dreigt de trein van de geschiedenis te missen."

De laatste tijd hoor ik meermaals de retoriek rond de zogezegde linkse kerk die blijkbaar tegenwoordig samenspant met alles en iedereen (Islamo-socialisme, en nu Belgo-socialisme?), wat belachelijk is. Hier krijg je hetzelfde intellectueel ondermaatse argument: het is weer de linkse kerk die samenspant met de Belgicisten. Het is bovendien van een klassiek-retorische orde het progressieve Vlaanderen tegenover zijn antecedent te plaatsen, namelijk het ouderwetse België. Discours-theoretisch kan dit gelden, maar dit is intellectueel plat!

2. "Ons aanknopingspunt is niet een belegen Vlaams romantisme, maar wel de Verlichtingsfilosofie, het democratisch gelijkheidsbeginsel, een moderne visie rond decentralisatie, subsidiariteit, schaalverkleining en regionale autonomie die overal in Europa aan de orde is, van Schotland tot Kosovo, en van Catalonië tot Estland."

Dit tweede citaat slaat alles. De Interpretatie van "identiteit", man? Daar wil je toch niet tot behoren? Bovendien is er niks als "een moderne visie op decentralisatie". Dit klopt politicologisch noch politiek-geografisch Decentralisatie is niet "an sich" modern. De decentraliseringstendensen in veel landen zijn zelfs een achteruitgang vanwege "het central state localism" (Harvey) waarbij verantwoordelijk naar beneden toe gebracht wordt van de nationale staat naar de regio's en steden, terwijl de reële macht en middelen naar boven toe gebracht worden. Het efficiëntie-argument alsof het hier een vooruitgang betreft, is simpelweg incorrect. Het is niet omdat zaken overal aan de orde zijn, dat dat betekent dat dat "goed" is, toch? Noch centralisme, noch decentralisatie zijn "goed" of "efficiënt" op zichzelf.

Leve dus deze zogenaamde "intellectuelen". Heeft iemand de sleutel van het gravensteen aub?

deze mensen durven zich

deze mensen durven zich progressief te noemen een echte schande dit manifest is ronduit belachelijk
dat kopstukken van communistische groene en socialistische partijen zo'n manifest durven op te stellen is een schande voor de linkervleugel

er zou inderdaad een 'tegen' manifest moeten komen
die duidelijk laat zien dat we geen belang hechten aan wat deze linkse clowns opschrijven. zij gaan roekeloos mee in de verdeel en heers politiek van het patronaat en het VB.

ik hoop op een snelle tegenreactie.

denken ze op deze manier stemmen te krijgen van de flamiganten ?

wat hypocriet

schokgolf

Ik ondertekende al!
Grappig, ik dacht net hetzelfde hier te posten, maar blijkbaar was men mij al voor. Het geeft de Gravensteengroep enkel gelijk, als je het blijvende dogmatische denken hier neergepend ziet. Het zogenaamde 'alleen ware' linkse gedachtengoed. Want als progressief moet je toch zeker ervoor zorgen dat je een land bijeen houdt waar men de ring van de vorst kust, waar franstaligen denken zich niet te moeten aanpassen als ze in Vlaamse gemeenten komen wonen en ondertussen moeten alle allochtonen dat wel doen, schande!

Maar het blijft dus een waar dogma, zelfs meer een taboe voor de linkervleugel, die blijkt nog steeds zich zeer unitaristisch te gedragen, vanuit het gedachtengoed van "de arbeidersklasse mag niet verdeeld worden". Dat men, om die 'verdeling' tegen te gaan, een conservatief, behoudsgezind en schandalig systeem mee recht houdt , begrijpe wie kan?

Dat er eindelijk 'linksen' durven opstaan en zich 'outen' als, bij de hemel nog aan toe, vlaamsgezind, zijn dat opeens karrendrijvers van extreem-rechts waarvan ze zich net willen distantiëren. Kijk! als men vlaamsgezind is en rechts is, is het 'not done' en als men vlaamsgezind is en links is het een 'infiltratie van rechts op links terrein'. Komop jongens en meisjes, dit is echt niet meer fijn hoor!.

Ik ben Vlaamsgezind, is ben bewegend vlaams, ik stap mee in betogingen (grotendeels vredes-en milieuacties, in mindere mate vlaamse acties). je vind mij op folkbals en op het wereldfeest in Leuven, in kebabzaken en berbers cafeetje als in een ierse pub. Kom hé, laat ons al diene zever is stoppen over vlaamsgezindheid is extreem-rechts, is fout, is haatdragend, is, is, is...
Maar als je het boekje over communisme of socialisme is opendoet dan is de stal te klein!
Klassenstrijd bijvoorbeeld....al ooit eens nagedacht als je dat zou uitvoeren hoeveel doden er zouden vallen onder diezelfde arbeidersklasse..?
Ik ben iemand die met iedereen spreekt, maar toevallig wel een eigen mening heb. Iemand die het aldoor beu is, zelfs kotsbeu, om telkens als het over 'vlaams' gaat meteen in dat ene verdomhoekje gewezen te worden.

Een waarschuwing (en let op dit is cynisch): 'ga vooral GEEN debat aan met vlaamsgezinden' want hij/zij zou nog eens 'racist' kunnen zijn omdat hij de franstalige bourgois hekelt...!

Joengens, praat ermee! leer ze kennen! ga ermee in discussie! maar verkondig in het vervolg wat minder vage praat over racisme en onverdraagzaamheid van vlaamsgezinden....

Reinout

Ik ben het volledig eens met uw reactie recht uit het hart en het is voor mij volledig herkenbaar uit eigen ervaring. Als wereldburger mag ik mijn respect tonen voor Sikhs, Bantoes en Tutsis maar ik mag in eigen land niet zeggen dat ik Vlaming ben zonder een bak walging over me heen te krijgen. En het argument is vast dat we enkel Belgen mogen zijn omdat Vlamingen zogezegd niet bestaan en dat alles wat er nu gebeurt maar massahysterie is. Een cirkelredenering dus: er bestaan geen Vlamingen, hetgeen de Vlamingen willen is massahysterie en ze zullen ontmaskert worden om aan te tonen dat er geen Vlamingen bestaan....

Ik heb de petitie met genoegen ondertekend. We zijn alvast een stap verder om op een dag niet wakker te worden in een zelfstandig Vlaanderen dat enkel door rechts werd gerealiseerd. http://www.gravensteengroep.org/manifest.php

hoi karim, hel juist. ik

hoi karim,

hel juist. ik voeg er verder geen argumenten aan toe. in Vlaanderen doet men uok al dat het simpele feit "atheist" te zijn (Etienne Vermeersch)volstaat om "links" te zijn. de nzipsychiaters die de mentaal gehandicapten vergatsen, wat modelstond voor de vergassing van de joden nadine en andere groepen, waren ook atheisten!
en de (ex-)KP-ers Turfs en Abicht hebben in de lijn van de fractie binnen de stalinistische (ook "progressief"?) KP vanaf 1923 altijd de Franse Revolutie als het frote kwad gezien. Marx en Lenin moesten het lezen!
En Rondas: progressief of superelitair?
Sanctorum: noemt zichzelf "bruin". progressief?

enz.

Achterliggende ideologie: De biologische grondslag

Ik citeer Jef Turf


De biologische grondslag van nationalisme

Gedurende de laatste decennia hebben de hersenwetenschappen gezorgd voor een stevige biologische onderbouw van het begrip nationalisme.

Men weet nu hoe de hersenen gevormd en ontwikkeld worden. Volwassen hersenen zijn opgebouwd uit meer dan duizend miljard zenuwcellen, die elk weer verbonden zijn met duizenden andere zenuwcellen. Er is berekend dat er wel zo'n 60 triljoen (60 x 10 tot de 12de macht) hersenverbindingen zijn. Tijdens de kinderjaren worden die verbindingen grotendeels gevormd, al weet men nu dat ze levenslang kunnen bijgewerkt worden, even goed als verdwijnen.

Die verbindingen zijn cultureel bepaald: opvoeding, onderwijs, politiek, de straat, het gezinsmilieu, de ervaring en de taal, dit leidt allemaal tot specifieke hersenverbindingen, die mede met de genetische aanleg het zijn van het individu en de normen van zijn gedrag bepaalt. Gezien de gemeenschappelijke culturele waarden eigen aan elk volk doorheen zijn geschiedenis, zullen die normen in meerdere of mindere mate verschillen van volk tot volk.

Met dit soort pseudo wetenschap zijn we haast terug bij de rassentheorie.
Links Vlaanderen???
Eerder het verdriet van Vlaanderen.

Staf

Staf, man, we zijn hier toch al met twee! ...

Volgens sommige bestaan er geen Vlamingen. Als we het al mogen zijn? Wie zijn dan diegene die zich geen Vlamingen wensen te noemen? Aliens? Want dat zijn 'belgen' belgen dat zouden een ras zijn die een mengeltaaltje spreken...

Progressieven lopen voorop met de palestijnse vlag, het acv blad koffert Kosovaren met albanese vlag, Koerden krijgen ook steun,.....stuk voor stuk uiting van volksnationalisme...maar als er godbetert nog aan toe een spatje 'vlaams' is komt is het hek van de dam.

Ik roep jullie echt waar op de nuchterheid niet te verliezen en eens na te denken?
Wie BELGIE in stand houdt, helpt enkel en alleen beide gemeenschappen in ons land nog wat meer tegenover elkaar gezet te worden, met de steun van Brusselse franskiljonsen....

Geef mij een divers Europa! echte diversiteit, met nog een groter palet aan talen, volkeren, tradities,...

Een Europa van Catalonië tot Karinthie, van Karelia tot Bretange, van Wales tot Baskenland, van Corsica tot Vlaanderen, van Wallonie tot Galicia, van Occitanie tot....zulk Europa mee vorm geven, gemeenschappen het recht geven zichzelf te zijn en samen te leven! dat is progressief. Het is echter niet progressief eenheidsworsten in stand te houden die jarenlang het bestaan van verschillen hebben ontkent of nog steeds ontkennen...de eenheidsstaten zullen vallen...zoals Frankrijk of Belgie, Spanje of Oostenrijk...

Vrij Euskadi, Gora Vlaanderen!

Inhoud AUB

Kunnen de flaminganten onder ons proberen om wat inhoud in het debat te brengen.

Er worden hierboven een aantal vragen opgeworpen over het *progresieve* of *linkse* karakter van dat Vlaams nationalisme.

Was die zo verfoeide francofone bourgeoisie nu Vlaams of niet?
Zijn we genetisch voorbestemd om Vlaming, Waal, Berber,... te zijn?

Ik voel mij desondanks alle nationalistische kreten nog steeds meer verwant met mijn Franstalige buren dan met de door en door Vlaamse Textiel barons (die voor mij helemaal het ancien regime vertegenwoordigen).

Sta me toe er enkel vragen aan toe te voegen.

Zijn Vlamingen dan per definitie, genetisch voorbestemd, .... om werkvolk te zijn en Franstaligen bourgeois?

Ben ik een Vlaming? Aan mijn moeders kan is er immers Spaans Bloed (uit het Gentse) er is daar ook wat Hollands bloed. Mijn vaders grootvaders waren aan de ene kant een seizoen arbeider in Frankrijk en aan de andere kant een Franstalige Architect (West Vlaanderen). Hoe zit dat met mijn genen?

Ik dacht ergens al eens iets gelezen te hebben over het Europa der volkeren. Ik dacht dat was in "Mein Kampf". Wat onderscheid het zogenaamde progressieven Eruopa der volkeren van dat van Adolf?

Indeed

Inderdaad Han,

Ik heb het gevoel dat hier inderdaad op geen enkel argument wordt ingegaan. Meteen vliegen verwijten in het rond, wat ik ten zeerste betreur, want ikzelf heb alvast geen enkel verwijt gelost, maar vooral "politiek-institutioneel" geantwoord...

Het gaat niet om het feit dat Vlaming zijn verfoeilijkt wordt of zou zijn, maar over de politicologische vraag en politiek-geografische vraag of je dit in een regionaal antwoord moet gieten. Ik heb hier een aantal bedenkingen bij. Regionalisering via economische en/of culturele decentralisering is niet per se "modern". Dat hangt af van de politiek-ideologische inbedding, de manier waarop demcoratie en beslissingsruimte wordt ingevuld. Het is me dus helemaal niet te doen om het in diskrediet brengen van "de volkeren" zoals andere Vlaamsgezinden dit hier uitdrukken via de Palestijnen, Kosovaren en andere zogenaamde "volkeren".

Ik heb er echt helemaal geen probleem mee dat mensen hun identiteit uitdrukken; al denk ik hier helemaal anders over. Ik heb het des te moeilijker wanneer dit in een politiek-institutioneel systeem gegoten wordt. Bovendien, los van het feit wat ik denk over "hét vlaming zijn", gaat deze regionalisering niet om modernisering van de economie, wel om een verregaande vraag van autonomie om de economie te flexibiliseren, werkelozen te activeren en competitiever te worden. Het zal me niet verweten worden dat ik het progressieve of linkse karakter hiervan in vraag stel, toch?

descentralisering

Tegenwoordig moet je alles in het groot zien, want de wereld wordt stilaan ons dorp. Inderdaad, vele culturen vermengen zich, mensen immigreren al eeuwen. Dit alles en veel meer wordt aangedragen als de multiculturele samenleving. Maar, dat dit ten koste gaat aan rijkdom aan culturen en talen en volksgemeenschappen (kleine en grotere. Beseft men precies niet altijd. Naar mijn aanvoelen.

Door te komen tot 'one world' dreig je eigenlijk in hetzelfde vaarwater te komen van wat de economische liberalisering wil bereiken. Zij willen kost wat kost één wereldcultuur vestigen. Waarom? om de volkeren naar hun pijpen te laten dansen! Lees misschien eens no-logo van Naomi Klein erop na. Zeer boeiend. Met het multiculturele idee dreig je tot een melting pot te komen waarbinnen de grootsten het weer zullen halen en de kleinen verslonden worden.

Mij is het dus te doen om "descentralisatie" omdat ik de verschillende identiteiten een te waardevol goed vind, een bron aan talen, culturen en tradities. Mein kampf er gaan bij voeren, is hoogst ongepast omdat hitler in datzelfde zootje zit van neoliberalen en/of doorgreven multiculprofeten. In essentie willen deze niets anders dan hetzelfde bereiken.

Ik zeg dus, er zal een interculturele samenleving zijn met autonomie voor regio's of deze zal niet zijn!
Als men net die autonomie ontkent dan ontkent men eigenlijk het bestaan van die bepaalde volksgemeenschap. Lees het internationaal volkerenrecht erop na, daar staat intregraal: "ieder volk heeft recht op zelfbeschikking".
Tuurlijk heeft ieder volk recht op de vruchten van zijn arbeid, staat dat daarom solidariteit in de weg?
Ik denk dat solidariteit moet geworteld zijn in wederzijds respect, als dat respect er niet is (niet voor taal, niet voor ruimte) dan kan er al geen sprake meer zijn van solidariteit (zegt gravensteengroep ook en dat verwoord het perfect).

Dus descentralisatie arm in arm met een solidaire en respectvolle houding ten overstaan van identiteit.

Ik heb het anders ook steeds hypocriet gevonden dat vele linksen opmarcheren met Palestijnen en Koerden om zelfbeschikking te eisen, maar datzelfde voor zichzelf, voor Vlamingen tegen te werken en zelfs te verketteren. Terwijl de Vlaamse strijd in grote mate een sociale strijd geweest. Nog steeds is vooral in de Vlaamse rand en in Brussel. Het gaat daar om pure sociale verdringing.

Of Vlaming zijn erfelijk bepaald is, vraag dat aan proffesoren van de KUL. Ik wil dat hier zelfs zo ver niet drijven.
Ik voel me Vlaming omdat ik hier geboren ben, Nederlands spreek, en integraal deel uitmaak van een volksgemeenschap van mensen die dezelfe taal en in hoge mate zelfde waarden en cultuur delen.
Ik zie verdorie niet wat een mens daarmee verkeerd kan doen?

Ik begrijp dat men zich

Ik begrijp dat men zich vlaming kan voelen, vlaming zou willen zijn. Maar waarom moet dit leiden tot institutionele, territoriale en fiscale autonomie. Als je van identiteit (gevoel, wens) de lijn doortrekt naar institutionele , territoriale en fiscale autonomie (exclusiviteit) dan verlaat je mijn inziens de weg van een progressief en solidair samenlevingsmodel en kom je uit bij een conservatief, nationalisistisch project dat geen oog heeft voor het natuurlijke dynamische karakter van cultuur en identiteit. We moeten er juist toe komen instituten, territoria en belastingen te delen zonder identiteit, cultuur en taal als in- en uitsluitingsprincipes te hanteren.

exclusiviteit

Koen, ik kan enigsinds in je betoog komen. Het is waar dat instituties eerder bevoogdend dan ontvoogdend werken, of dat nu op sociaal of fiscaal vlak is. Echter moeten we ook wat bij de realiteit blijven en kijken hoe we het best een samenleving vorm geven binnen de nu gehanteerde staatsvormen (het 19de eeuwe staatmodel is nog steeds gangbaar).

We moeten gaan zoeken naar de manier om verschillende volksgemeenschappen in hun eigenheid volledig tot hun recht te laten komen en hun kansen niet ontnemen om zelf een stuk gemeenschap zelf vorm te geven. Hier kan dan ook niet anders dan sociaal-economische autonomie voor dienen, evenals culturele autonomie. Als de ene gemeenschap een andere visie heeft op het financieren van gezondheidsszorg bijvoorbeeld, moet je dan de ene gemeenschap afremmen in hun ideeën van beleid omdat de ander er anders over denkt en een heel ander systeem wil installeren. Het komt beide gemeenchappen slechter uit dan dat het hen goed uitkomt. Gevolg, de mensen zijn hier de dupe. Bijgevolg gaat het hier om gezond verstand te laten werken en zeggen van kijk laat iedere gemeenschap zijn gezondheidszorgbeleid uit tekenen. Waar nodig kan nog samen gewerkt worden, trouwens dat gebeurd via universiteiten en dergelijke meer ook.
Als we vragen aan allochtonen om Nederlands te leren, dan mogen we dat denk ik ook vragen van hoger opgeleide franstaligen die in gemeenten als Linkebeek, Sint - genesius -rode of Kraainem wonen. Dit is gewoon een kwestie van respect voor de lokale dorpsgemeenschap.

Dat nationalisme per definitie tot een uitsluitingsproces komt, daarmee ben ik het oneens. Socialisme is het verheffen van de arbeidersklasse, de dictatuur van het proletariaat in extreme vorm. Je hebt in alles extreme vormen, ook in nationalisme heb je dat. Maar in het volksnationalisme dat hier speelt, is het helemaal niet de bedoeling van mensen en volkeren te verheffen en superieurder te maken. Dat is trouwens wat er gebeurd in Brussel en de Vlaamse rand. Franstaligen verheffen zich tot de peuple supreme van de streek daar en zo ook met de franstalige politci op federaal vlak.
Wettelijk vastgestelde taalgrenzen gaan verleggen omdat cultuur dynamisch is? dat vind ik toch wat verregaand. Dat je omwille van het dynamische karakter gaat toegeven aan taalimperialisme is me toch iets te gortig. Dat betekent dat je de franstaligen mag laten doen, tot ze oostende weer verfranst hebben en aan de poorten van Nederland staan, net zoals de verengelsing. We moeten durven grenzen stellen. Het Engels is niet meerderwaardig dan het Baskisch. Of zijn Engelsprekenden zoveel meer waard dan die Bask?

Ik denk dat we over de waardigheid van ieder volk, iederen taal en iedere identiteit eens een grondig woordje moeten wisselen?
Als dat al niet meer waard is om voor op te komen, wat is er dan nog aan om voor een beter bestaan van mensen op te komen? ....ik denk dat men dan zo even indymedia en al die sociale organisaties mag opdoeken. Cru gesteld. Maar het is eigenlijk wel zo.

Wellicht klinkt dit weer naar verwijten. Echter is dat niet zo. Integendeel, ik wil hiermee het debat wat aanzwengelen. Er werden hier zaken in verband met vlaamsgezindheid radicaal gesteld, met alle respect voor die mensen hun mening, maar dan zet ik er ook eens mijn doorgedreven gedacht tegenover. Maar met een duidelijke waarschuwing dat dit niet altijd als verwijt moet gelezen worden.

Een verschil dat hier in België speelt tegenover andere 'minderheden' in Europa en de wereld is dat de Vlamingen hier een meerderheid uitmaakt. Tegenover Kosova leven we hier op rozen, daar zijn heel wat flaminganten zich van bewust. Dit zegt echter niets over het democratisch gehalte van de instellingen en tegenover de behandeling van de Vlamingen in Brussel en de Vlaamse rand, waar zij in sommige plaatsen de minderheid uitmaken. Is het voldoende om ergens de meerderheid uit te maken om grenzen naar believen te verleggen? Wat Vlaanderen wil doen is enkel vragen om respect voor de vastgelegde territoria samen met onze Franstalige vrienden, wat Franstaligen echter met een gemeente als sint-genesius-rode willen doen is pure "anshlusspolitik'. Zij willen de randgemeenten bij Brussel voegen om een corridor met Wallonie te hebben. De dag dat de Vlamingen dat toestaan is het hek van de dam en kunnen de Brusselse Vlamingen volledig op hun kin kloppen. Want zij moeten iedere dag knokken om zich te laten gelden. Want doorleefde tweetaligheid in Brussel is een schoon fabeltje. Weet je waar moeite gedaan wordt? in de eetgelegenheden waar vaak allochtonen de zaak uitbaten, die proberen Nederlands te spreken.

Ik denk dat men eens moet inzien dat in al die communautaire discussies ook sociale aspecten meespelen.Dat wordt nog teveel onder 'progressieven' toegedekt en daarmee steunt men degene die het bewerkstelligen.
Zeggen dat Nederlands maar een belachelijk klein taaltje is, is eigenlijk de jam aanreiken, het bijna zelf op de boterham smeren van degene die er alle belang bij hebben te overheersen en hun taal op te dringen.
Als we alles in het groot moeten zien? moeten de dan de maori's in het regenwoud niet meer steunen in hun eigenheid? moet dan eigenlijk niet meteen de strijd van de Zapatisten worden stopgezet? ...want je moet toch werelds denken....

Kennen jullie je basisslogan nog?

think global, groove local...werelds denken, maar lokaal ondernemen...je moet blijkbaar klein beginnen....?

Vlaamse cultuur enzo

is er iemand die mij eens kan uitleggen wat dat is de Vlaamse cultuur en Vlaming zijn want tot op heden vandaag weet ik niet wat dat is en na het lezen van een boek, "Rijstpap,Tulpen & Jihad" van Lucas Catherine weet ik het al helemaal niet meer.

Dus als iemand eens kan uitleggen wat Vlaming zijn is, waaraan je die herkent, schrijf het maar op hier...

Guido

Jaaaaha, ge kunt U ook van de domme houden of kan je werkelijk niet herkennen wat Vlaams is? Cultuur is wat ons op een spontane manier samenbrengt (zoals bvb. deze site).
Alle reacties komen hier altijd op dezelfde cirkelredenering neer: "Vlamingen bestaan niet, de vraag naar meer Vlaanderen en minder België is massahysterie, de Vlamingen moeten ontmaskert worden want ze bestaan niet"

razend

Ik wil nu eens graag hier enkele zaken duidelijk stellen.
Er zijn hier dus duidelijk mensen, landgenoten en blijkbaar ook taalgenoten, die expleciet weigeren hun eigenheid te erkennen en dat alleen al maakt mij bezorgd, zoniet razend.
Ik vind dit zelfs een aanfluiting van de strijd van zij die voor ons kwamen, jaja in lang vervlogen tijden, die hebben moeten knokken om nota bene in het Nederlands onderwijs te kunnen volgen in eigen streek. Nu zijn er diezelfde Nederlandstaligen (zal ze zo noemen, aan jullie om dit ook misschien tegen te spreken!) die zich in alle toonaarden trachten te distansiëren van het Vlaming zijn ("wat is dat? laeg eens uit?...). Ook al is men dat van nature, puur omdat men hier geboren is of getogen is en werkt, toevallig ook Nederlands spreekt, is daar iets mis mee? Ja, met Vlaming zijn is iets mis, want dan zou je als vlaams-nationalist aanzien kunnen worden, als racist, als facist, als ..welke andere zever ook nog aan toe.
Blijkbaar is het voor sommige zeer sociaal bewuste mensen moeilijk de eigen gemeenschap te erkennen. Allochtonen die moeten we erkennen in hun cultuur en eigenheid (tzou er aan mankeren) maar van ons zelf bewust zijn, als een identiteit, dat is moeilijk.

Het maakt me razend en u kunt me geloven of niet, dit is enkel nog meer stro op de vork van extreem-rechts, want deze partijen krijgen enkel en alleen gelijk. Vlaams is rechts en links is belgisch!
Als "Vlaams" geclaimd wordt door extreem-rechts moet je het blijkbaar vooral laten claimen en u inlaten met het ondersteunen van het belgisch systeem, een systeem dat Vlamingen nooit erkent heeft en wil erkennen. Ook al zijn we hier in de meerderheid. Men voert een bewuste politiek om alles wat naar "Vlaams" ruikt in dat bruin verdomhoekje te kieperen en het cordon sanitaire helpt daar ook nog bij.
Nu komen er linkse politci en intelectuelen uit voor hun vlaamsgezindheid en met hen vele progressieve vlamingen en mensen die zich niet in het rechtse kamp thuis voelen. Nu worden weerom al die mensen op één hoop gegooid. Zelfs een groen! parlementslid Bart Staes durft zich te uiten als zijnde Vlaming. Moet hij misschien ook opeens als een karrendrijver van extreem-rechts gezien te worden.

Ik ben het gewoon kots beu! U vraagt wellicht argumenten en als je dan argumenten aanhaalt dan worden die met de grond gelijk gemaakt. Met bepaalde mensen is hier gewoon geen discussie te voeren, men blijft hangen in een dogmatische vicieuze cirkel. Men heeft gewoon geen argumenten en daarom probeert men elke discussie de grond in te boren met een non-argument van 'Vlamingen bestaan niet'. Er is misschien een Vlaamse gemeenschap? waarvan u willes nietes deel van uitmaakt?
Stop misschien die hypocrisie van op te komen voor zelfbeschikking van andere volkeren, als je het van je eigen streekgenoten nog niet accepteerd. U moet het niet eens zijn met mijn ideeën, maar ik vraag toch wat meer diepgang en iets meer steekhoudende argumenten.

@ Staf

Ik stel gewoon enkele vragen en word al direct verweten dat ik me van den dommen houd, mooi is dat.

Er zijn zes miljoen Vlamingen, enkele duizenden lezen deze site, dus heb je een iets leerrijker antwoord dan "Cultuur is wat ons op een spontane manier samenbrengt (zoals bvb. deze site)." ?

Wat is Vlaming/ Vlaams zijn?

beste guido

Ik zal even Staf bijspringen en eens een concreet antwoord proberen te geven op uw vraag wat Vlaming/Vlaams zijn is.

Zoals u wellicht weet is België ingedeeld in gewesten en gemeenschappen. Je hebt het Vlaams gewest, het Waalse gewest en het Brussels gewest, je hebt de Vlaamse gemeenschap, de franse gemeenschap en de Duitstalige gemeenschap.
Wel die gemeenschappen zijn ingedeeld volgens taal en een zekere culturele binding van de daar levende bevolking. Zo spreekt men in de Vlaamse gemeenschap Nederlands. Iedereen die die taal deelt, die leeft en woont in die gemeenschap kan je dus omschrijven al zijnde Vlaming. Die Marrokaan om de hoek, de Bask vijf straten verder, die franskiljon in Kraainem. Allemaal zijn het inwoners van het Vlaams gewest en maken ze integraal deel uit van de Vlaamse gemeenschap. Zo simpel is dat. Om alle etnische achtergronddiscussies/achterhoedegevechten te vermijden.
Vlaming zijn is onderdeel uitmaken van een gemeenschap die vooral een taal deelt en in zekere mate ook een cultuur en traditie. Zo men in de Waalse gemeenschap men zich Waal kan noemen, net zoals Bretoenen zich graag Bretoen noemen, net zoals Basken zich Basken noemen, Ieren Ieren...en ga zomaar verder. Het moet echter niet moeilijker dan dat gemaakt worden.

Dus jij bent willes nietes Vlaming, want je maakt onderdeel uit van die samenleving hier, die Vlaamse gemeenchap. Niets bijzonders om fier op te zijn, want je bent het.

Staf, Reinout

Beste Staf en Reinout,

Laat deze ware progressieven toch in hun waan. Wanneer zij progressiviteit invullen door de heersende Belgicistische bourgoisie te steunen en de knechten te zijn van het Francofone biefstukkensocialisme is dat hun groot recht. De linkse progressiviteit die de slippen draagt van het establishment, dat is de perversie van de linkse Kerk in Vlaanderen.
Natuurlijk, hun overweldigende democratische meerderheid spreekt voor zich...

een commentaar berust op één citaat!

Heel de 'korte reactie op het gravensteengroepmanifest' is geënt op één zinnetje uit het ganse manifest, waardoor alles uit zijn context gerukt wordt en waarbij de opinieschrijver zijn gelijk haalt. Namelijk het bewijs dat deze linkse intelectuele toch verwijzen naar het 'belegen vlaams romantisme' door hun naamkeuze.
Ik vind dat toch wel zeer moedig van de auteur. Het is vooral zijn eigen waarheid staande houden, want als hij ergens zou toegeven, dan ligt zijn wereldbeeld, zijn ideeëngoed overhoop.

Als je al jaren zegt dat Vlamingen niet bestaan, als je al jaren zegt dat vlaams-nationalisme, laat staan vlaamsgezindheid rechts, conservatief of godbeterd extreem-rechts of facistisch is, dan kan je moeilijk nu opeens gaan zeggen dat dat niet zo is. Zo'n moed heeft men jammer genoeg niet.

Je kan dus beter zeggen dat ook dit initiatief van de gravensteengroep een recuperatiepoging van rechts is, of zoiets in die trent, dan erover in debat te treden. Om misschien zich in te voelen in de plaats van de progressieve en andere vlaamsgezinden dan het zootje extreem-rechts? Maar, neen, want dan krijgt men misschien gans de achterban of godbetert indymedia over zich. Want dan is men 'verrader'.

Ik begin hier mensen hun standpunten te begrijpen, vanuit deze optiek. Men zegt al jaren hetzelfde, dus kan men moeilijk nu opeens iets anders gaan verkondigen. Overigens zo zijn er ook vlaams-nationalisten die evengoed zeggen dat linksen ratten zijn. Enfin, ik wil uit dat verzuilde straatje stappen en met een open blik, maar ook een kritisch blik voorwaarts kijken. Normaal wordt je dan vlaamsgezinder met de dag...als je je ogen opent voor de manier waarop belgie bestuurd wordt,de manier waarop franstalige hoger opgeleiden en europeërs de vlaamse rand en brussel komen kolonialiseren.
Ik begrijp nog steeds niet dat men dit niet wenst te zien als ook een sociaal probleem.

Het was altijd van vroeger,...neen, het is ook nu nog bezig. Enkel niet meer over gans Vlaanderen.

Lees eens de tekst van het Gravensteenmanifest volledig en correct na, geef daarna uw opinie.

Nie neuten ;-)

Inhoud AUB

Kunnen de flaminganten onder ons proberen om wat inhoud in het debat te brengen.

Er worden hierboven een aantal vragen opgeworpen over het *progresieve* of *linkse* karakter van dat Vlaams nationalisme.

Was die zo verfoeide francofone bourgeoisie nu Vlaams of niet?
Zijn we genetisch voorbestemd om Vlaming, Waal, Berber,... te zijn?

Ik voel mij desondanks alle nationalistische kreten nog steeds meer verwant met mijn Franstalige buren dan met de door en door Vlaamse Textiel barons (die voor mij helemaal het ancien regime vertegenwoordigen).

Sta me toe er enkel vragen aan toe te voegen.

Zijn Vlamingen dan per definitie, genetisch voorbestemd, .... om werkvolk te zijn en Franstaligen bourgeois?

Ben ik een Vlaming? Aan mijn moeders kan is er immers Spaans Bloed (uit het Gentse) er is daar ook wat Hollands bloed. Mijn vaders grootvaders waren aan de ene kant een seizoen arbeider in Frankrijk en aan de andere kant een Franstalige Architect (West Vlaanderen).

Zijn we nu Vlaming omdat we op Vlaamse grond wonen of is het omdat we nederlands praten,...

Mijn standpunt wordt zeer uitgedrukt door onderstaande stikker die in Dresden de paaltjes versiert.

Niet alle Nederlandstalige Belgen zijn Vlamingen

Ben ik blij dat ik geen Vlaming ben. Ik ben namelijk een Nederlandstalige Brusselaar van Limburgse afkomst, langs vaderszijde zelfs gezegend met een Franse naam. Ik ben dus opgegroeid als Belg en als Limburger, en nooit Vlaming geweest. Ik vind dat je absoluut niet kunt zeggen dat alle Nederlandstalige inwoners van België Vlamingen zijn, integendeel. In Nederlandstalig België wonen meer niet-Vlamingen dan Vlamingen. Historisch gezien hield het grondgebied van de Vlamingen op ten oosten van Aalst en ten westen van Antwerpen. Ik vind het ongelukkig dat Limburg en Brabant tegenwoordig bestuurlijk tot 'Vlaanderen' behoren en dat de Nederlandstalige gemeenschap in België niet anders omschreven wordt. Allicht een gevolg van een gebrek aan creativiteit in het verleden, maar bijgevolg een dwaling van de geschiedenis. Verder ben ik hetgeen men noemt een Belgicist geworden, wegens mijn afkeer van VB, N-VA en consoorten. Als zeer linkse jongen ben ik ook voor absolute en wat mij betreft eeuwigdurende solidariteit met onze Franstalige landgenoten. Ik betreur het dat Prof. Vermeersch en co., mensen die zich beschouwen als links, een andere mening zijn toegedaan. Nederlandstalig België is helaas, net als bv. Beieren, een wingewest voor rechtse ideëen. Helaas worden mensen die zich links voelen er ook door besmet.

GA NAAR INDIA

Misschien kunnen we ineens in kasten gaan denken. Het wordt hier hoe langer hoe gekker.
"wij zijn geen volk, wij zijn een klasse". Is dat waar de zogenaamde progressieven hier naartoe willen. De rijke klasse en de arme klasse. Fijn, fijn. Aleja, jullie mogen dat gerust fijn vinden.
Ik heb mijn idee over Vlaming zijn al uit de doeken gedaan.
Precies dat de arme klasse het alleen zullen redden, zonder geld. Ghandi vroeg grond aan rijke grootgrondbezitters en kreeg grond, hij maakte er acties van, hij kwam tot afspraken. Zelf leefde hij volstrekt zelfvoorzienend. Hij zij: "it is impossible to be an internationalist without being a nationalist? internationalism is only possible when nationalism becomes a fact , when people belonging to different countries have organized themselves (...)".

Voila, inhoud...

Gravensteenmanifest

Jongens jongens,
zelden zo veel onzin gelezen. Wat de naam betreft: die werd heel toevallig gekozen omdat initiatiefnemer Chris Michel op een boogscheut woont van het Gravensteen,wat Karim daar toch allemaal achter zoekt... En dan de link die hij legt tussen de kritiek op de Franstalige bourgeoisie en racisme; als prototype van een kromredenering kan dat tellen. Kan je daar nu zelf aan uit Karim?
Misschien moeten we de begrippen links en rechts even herijken als volgt: Links is wie pro-Belgisch is, rechts is wie pro Vlaamse autonomie is. Hoe heerlijk simpel kan het leven soms zijn. Laat varen die zin voor nuance, die elke discussie zo nodeloos complex maakt.
En dan dat pathetische afdingen op de Vlaamse identiteit, hilarisch gewoon. Doet me denken aan Wacko Jacko die zijn zwart zijn met alle mogelijke (bleek)middelen wil ontkennen. Ik ben niet direct een fan van de Belgische constructie, maar dat staat nu eenmaal op mijn identiteitskaart, het ware nogal dom om dat te ontkennen. Net zo dom zou het zijn moest je ontkennen dat je man, Antwerpenaar, Vlaming,... bent. Goede raad aan Reinoud, maak je niet druk joh, er is een Zuid-Nederlands spreekwoord over kaarsen, uilen en brillen dat hier heel toepasselijk is.

tot hier mijn gal

Ik denk inderdaad, dat het nodeloos is ..om hier nog verder op in te gaan...het is een vicieuze cirkel. Het is een zwart-wit discussie. Tussen open en gesloten meningen.

groetekens,

een goei vlaams houzee, salut en de kost!

Volksaarden

Het lijkt mij dat de voorvechters van het "Vlaamse Volk" zelf in de eerste plaats verstokte unitaristen zijn die het bestaan van verschillende volksaarden binnen Vlaanderen met verve ontkennen.
België als staat heeft het bestaan van verschillende volksaarden alvast wel erkend, en hoe - met zes regeringen en parlementen kan niemand zeggen dat hij niet een maximale kans tot ontvoogding heeft gekregen.

Hoe zouden deze voorvechters het dossier limburg aanpakken indien deze zich liever verenigd zien met Nederlands limburg en zo een aparte entiteit gaan vormen ? Wat als men in Gent het stadsstaatvormende project verder zet en er een electorale basis voor kan vinden. Wat als Antwerpen zich liever als enige echte navel van de wereld wil gaan beschouwen zonder het Vlaamse aanhangsel ?

Zal dit Vlaanderen even gul zijn tegenover deze "federerende" gebieden als België tot nog toe is ten overstaan van haar federerende delen?

Ik heb zo mijn twijfels.

http://www.gentonafhankelijk.org/

mag het ook effe serieus

Darius,
wil Antwerpen of Gent onafhankelijk worden? ik denk het niet.
willen de beide Limburgen naar elkaar toegroeien? ik mag het hopen.
Heeft Vlaanderen eeuwigheidswaarde? nee, evenmin als uw dierbaar vaderland, uw heilig land der vaadren. Dat zijn allemaal per definitie artificiële bestuursvormen. Stel dat die nonsensikale fantasieën die u naar voor brengt ooit zouden bewaarheid worden, gedragen door een parlementaire meerderheid, dan moet hje daar als democraat respect voor hebben.
panta rei, beste darius

Snelle reactie wat betreft

Snelle reactie wat betreft mijn "kromredenering". Misschien even uitleggen.

De gravensteners hebben hetover een francofone bourgeoisie.
Deze term gebruiken de gravensteners in contrast met vlaanderen en/of vlamingen (moeten ze ook doen anders is de connectie met de waalse boosdoeners er niet en speelt het uberhaupt geen rol in hun redenering). Dus, ze behoren niet tot het Vlaamse volk, alhoewel ze in Vlaanderen geboren en getogen zijn en dus een Vlaamse (weliswaar franstalige) bourgeoisie zijn . Dat noemt men dus racisme, namelijk bewoners uit een bepaald geografisch gebied uitsluiten op basis van taal. Dit is dus geen kromredenering, het is wel een redenering waar je tien seconden moet over nadenken...

De analyse gebeurt op basis van de taalaanhankelijkheid, niet op basis van een klassen-analyse. Dat maakt dat de gravensteners naar mijn mening niet echt een linkse analyse geven.
(fantastische stikker die je opsnorde, Han. Maar blijkbaar zijn dat ook al termen die sommigen op deze site al niet meer begrijpen...)

Wat betreft mijn opmerking over de naam van de groep. Ik pleit schuldig, ik gebruik hier een retorische truc van hetzelfde allooi als de gravensteners (genre "zelfverklaarde linkse intellectuelen"°. Ik zal het nooit meer doen...

Karim

geen tegenstelling

Is die tegenstelling tussen "volk" en "klasse" geen schijndebat?

Mensen kunnen toch zowel tot een "volk" als tot een "klasse" behoren? Het één sluit toch het ander totaal niet uit?

Ik zou zelfs meer zeggen: beide zijn reële begrippen die door sommige extremisten echter nogal mythisch worden benaderd.

Mensen zijn meer dan enkel hun nationaliteit of hun sociale positie, en ze zitten er gelukkig ook niet in gebetoneerd.

Maar in beide gevallen gaat het om iets dat ze gemeen hebben met veel anderen, en waar je je dus rond kunt organiseren.

Mijn gezond verstand zegt me dat het logisch is om zich geografisch te verenigen met de mensen langs lijnen van "nationaliteit" (waarbij je uiteraard niet in extremen mag vervallen, en geen idiote "zuiverheid" moet proberen na te streven"), maar daarnaast ook via allerlei middenveldorganisaties de belangen van je sociale groep proberen (werkgevers, werknemers,...) proberen veilig te stellen.

Allemaal heel voor de hand liggend, uiteraard: zo gaat het in de realiteit dan ook in de meeste Europese landen.

Wat dus aantoont dat er geen tegenstelling hoeft te zijn tussen "volk" en "klasse", beide zijn andere dimensies van het complexe dier dat "mens" heet...

Schokgolfje !

Toch wel een paar bedenkingen hierbij:

Franstaligen en Vlamingen hebben dezelfde nationaliteit en kan men dus moeilijk vergelijken met immigranten.

Verder klagen dat de flamingantische zucht naar separatisme (want dat is het manifest toch, alhoewel geniepig verdoken) gelinkt wordt aan extreem rechts is misschien een cliché en die gaan het langst mee.

Verder heb ik zo mijn bedenkingen over de kwaliteiten van die zogenaamde intellectuelen om over staatsbeleid te oordelen.

Zuiver populisme is het en niets meer.

Het zogenaamde provincialisme van Vlaanderen

Ziehier jullie zogenaamde provincialisme:

"Vlaanderen en Nederland blijven bij hun voornemen om tegen 2011 samen een slimme kilometerheffing in te voeren. Dat bleek vandaag bij een officieel bezoek van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) aan zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende (CDA)."
(bron: www.hln.be,www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF21022008_07... - 17k)

"Op 21 december 2005 ondertekenden – met de instemming van de twee regeringen - de toenmalige minister en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs en Melanie Schultz van Haegen namens Nederland en toenmalig minister van Openbare werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters namens Vlaanderen, na een lange periode van voorbereidende studies en onderhandelingen, de volgende vier Scheldeverdragen: (...)"
(bron: http://www.cdenv.be)

"Belgische en Nederlands Limburg moeten vanaf 2008 gaandeweg met elkaar vervlechten tot één groot Limburg. Daartoe hebben de gouverneurs van beide provincies opgeroepen.

De samenwerking moet niet alleen op cultureel gebied de band versterken. Het is de bedoeling dat ook op economisch, medisch, toeristisch, verkeerstechnisch, werkgelegenheids- en op onderwijsniveau de banden worden aangehaald.

Als er twee internationale regio's bij elkaar passen, dan zijn dat volgens gouverneur Steve Stevaert in Hasselt de beiden Limburgen. "De splitsing van beide Limburgen is een historische vergissing, die wij op een ander niveau willen goedmaken. De grenzen moeten nog dunner worden. Onze munt, taal en volkslied stoppen tenslotte niet aan de grens." Stevaert stelt voor voortaan niet meer over Nederlands- en Belgisch-Limburg te spreken, maar over Oost- en West-Limburg (...)"
(bron: www.limburger.nl/article/20071116/REGIONIEUWS01/71115005/0/FRONTPAGE)

"Leuven-Eindhoven, 7 april 2004 - De Vlaamse Minister van Financiën en Begroting, Ruimtelijke Ordening, Wetenschappen en Technologische Innovatie, Dirk VAN MECHELEN, en de Nederlandse Minister van Economische Zaken, Laurens Jan BRINKHORST hebben in Leuven een intentieverklaring ondertekend voor de versterking van de strategische samenwerking op het vlak van innovatie tussen Vlaanderen en Nederland."
(bron: http://www.leuveninc.com/pooled/articles/BF_NEWSART/view.asp?Q=BF_NEWSAR...)

"Op het Tweede Forum voor Belgisch-Franse interregionale samenwerking in Kortrijk riep Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois, bij monde van zijn kabinetschef, op tot betere spoorverbindingen tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

Doel van het Forum is de bespreking en politieke aansturing van grensoverschrijdende en interregionale samenwerking. Het forum biedt een overzicht van de lopende projecten - gaande van jeugdprojecten tot beroepsopleidingen - en benadert de interregionale samenwerking vanuit Europees perspectief." (bron: http://www.mobielvlaanderen.be/persberichten/artikel.php?id=103)

"Oprichting Eurometropool Rijsel-Doornik-Kortrijk stap dichterbij

BRUSSEL - In de Noord-Franse stad Rijsel hebben verschillende Belgische en Franse overheden maandag de intentieverklaring ondertekend voor de oprichting van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik.

Dat moet een overlegforum worden waarop alle bevoegde autoriteiten overleggen rond grensoverschrijdende samenwerking en samen een strategie uitwerken voor de ontwikkeling van de regio."
(bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF19032007_121)

"Op deze eerste werkdagen van 2007 - tevens van het Duitse EU- Voorzitterschap - richt Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois zijn nieuwjaarswensen aan de Bondsrepubliek Duitsland. Hij wenst ons buurland veel succes bij het realiseren van diens goede Europese voornemens, Zelf wil Bourgeois alvast de bilaterale samenwerking tussen Vlaanderen en Duitsland verbeteren. Hiervoor heeft hij alvast een omstandige strategienota klaar, die hij onlangs voorstelde aan de Duitse ambassadeur en de directeuren van de Duitse deelstaatbureau's in Brussel."

Nou, als jullie zelf nog niet overtuigd zijn surf dan zelf eens wat verder op het internet. Misschien vallen die immense schellen dan van jullie ogen af.

Jullie verwijten dat zij die streven naar meer autonomie een zekere bekrompenheid terwijl er net nu, meer dan ooit initiatieven worden genomen om met de buurlanden samen te werken?

Hebben jullie ooit al eens besefd waarom er door zulke mensen wordt gestreefd naar meer autonomie?

Jullie begrijpen niet waarom fiscale autonomie zo belangrijk is voor Vlaanderen? Wel, daar zijn studies over, aangevraagd door de Vlaamse overheden. Zoek maar eens naar de studie over de regionalisering van de vennootschapsbelasting (Prof. Dr. Haelterman, één van de iconen binnen fiscaal recht)

Jezus, mensen zoals jullie zijn het niet eens warad om mijn tijd aan te verspillen.

Anyway, héél veel succes met jullie bekrompen en vol angst zijnde visie over het huidige België. Kijk ook bij voorbeeld eens naar de evoluties in China waar de centralisatie hoe langer hoe meer onhoudbaar blijkt te zijn.

Wat met de kern van de zaak?

Wat met de kern van de zaak? Heeft Wallonie dan geen recht op eigen keuzes? Zij mogen van mij zonder problemen kiezen voor een eerstelijnsgezondheidszorg die in de ziekenhuizen gegeven wordt. Iedereen ziet dat Vlaanderen de kaart trekt van de huisdokter. Dit is goedkoper en een huisarts heeft daar uiteindelijk ook voor gestudeerd. De Walen kiezen er voor om zelf te kunnen bepalen dat ze voor oorproblemen bij de internist gaan. Geen probleem voor mij maar dan moeten ze daar zelf de rekening voor betalen. Eigen potje koken dus!

Een beetje serieus blijven AUB

Het kan best zijn dat het in bepaald milieu goed klinkt om compleet over de schreef te gaan. Maar wil men op deze website AUB de waarheid eer aandoen en niet verdraaien naar zijn eigen mening.
"In Vlaanderen schrijft men meer medicijnen voor tegen ADHD dan aan Franstalige kant. In West Vlaanderen extra veel. Moet ik als Brusselaar voor dergelijke wantoestanden meebetalen?" Dat soort prietpraat AUB niet op deze website.
Aan de toog zoveel U wil.

een punt

Je hebt inderdaad een punt dat er ook positieve dingen zullen zijn aan bijvoorbeeld Wallonië. Zo zou het bijvoorbeeld best kunnen dat er minder overstresste mensen zijn in Wallonië als in Vlaanderen, waardoor de ziekenhuiskosten hoger liggen in Vlaanderen. Ik weet uiteraard niet of dat in werkelijk ook zo is (ik ben geen expert) maar ik bedoel dat het serieus uit de context gerukt is van één ziekte tss de twee gemeenschappen/gewesten te gaan vergelijken.

Dus als ik even vrijuit mag spreken. Ja, je hebt gelijk de boodschap van deze persoon was uit de context gerukt.
Maar daar maak OOK JIJ je schuldig aan. Eerlijk gezegd, zou ik van sommige mensen toch wel wat meer argumentatie willen horen en ja dat geldt OOK (maar niet alleen) voor U, Mijnheer Han.

Ik zal nog een voorbeeld geven van wat uit de context gerukt is: Stel, twee studenten uit dezelfde richting met dezelfde vakken hebben 6 examens afgelegd. Student A behaalde resp. een 17,18,18,18,19 en op zijn zesde vak een 12. Student B behaalde resp. een 8,8,9,7,10 én een 18. Ah zegt student B tegen student A: Ik had betere punten zoals jij want ik had op ons zesde vak een 18 en jij had maar een 12! Als je even ADHD aanhaalt en andere gegevens verzwijgt dan kan je regio's niet met elkaar vergelijken. Daarom beste han, zou je misschien iets meer en beter kunnen argumenteren?

Dank bij voorbaat!

Beste Han

Trouwens, beste Han, vroeg je om iets meer argumentatie van de zogenaamde separatisten. Hoewel ik me niet zo zie (ik denk gwn als een economist-fiscalist want ik ben er één) heb ik toch heel wat argumentatie gegeven in een 4 tal topic eerder.

Ik daag je uit om mét argumentatie me tegen te spreken, of is het onmacht waarom je plots toch niet reageert? Of ben je misschien één van die mensen die heel de dag (de pot verwijt de ketel) zit te mekkeren dat zijn tegenstanders niet genoeg argumenteren maar dit eigenlijk enkel pro forma, uit tamheid (miss werkloos?) of om intellectueel te lijken doet? Of durf je gewoon de waarheid niet onder ogen te zien?

Met vriendelijke groeten

Nog even Mekkeren ;-)

Het is echt niet nodig om te gaan schelden of persoonlijk te worden.
Werner, ik lees echt niet waar je probeert een antwoord te geven op mijn vragen. tenzij je vind dat de aanleg van e ijzeren rein te voordele van het Vlaamse Havenpatronaat een links project is?

Links zijn wil bvoor mij in de eerste plaats zeggen dat men de kant kiest van de gewone werkende mens. Zo zijn naar mijn mening heel wat CD&V stemmende ACV militante die dagelijks in de weer zijn om de belangen te verdedigen van hun medewerknemers linkser dan veel SP.A mandatarissen die de afgelopen 18 jaar voluit de kaart trokken van liberalisering, uitverkoop van openbare diensten, afbouw van het onderwijs, ....

Ik zie echt niet in wat er *vandaag* links is in een project waarbij je de werkende mensen verdeelt, in regio"s tegen elkaar wil uitspelen, ...

Maar misschien is mijn definitie van links te eng?

Groeten

han

Gravensteengroep en Brussel

Politiek moet zich vooral op een evoluerende toekomst richten.
"Onschendbaarheid van territorialiteit" lijkt mij eigenlijk wat ouwbollig, in een multiculturele wereld. Multiculturaliteit geeft ook multiterritorialiteit.
Waarom werd weinig gehoor gegeven aan het standpunt van De Chatelet van Vivant (denk ik).

"Brussel is te klein voor zijn roeping als Europese hoofdstad. Breidt het uit tot gans Brabant".

Tot waar het moet uitgebreid worden laat ik in het midden. Als men het nu telkens, (zoals in het verleden en onder druk, omdat sommigen pertinent weigeren zich aan te passen aan het thuisland) slechts uitbreidt met de gemeenten waar Franstaligen in de meerderheid zijn dan is dat slechte politiek. Eigen schuld, dikke bult. De Nederlanstalige cultuur is eigenlijk te belangrijk om ze vinger na vinger, hand na hand, arm na arm... in het vergeethoekje te helpen drukken in een Europese hoofdstad. Al vind ik het niet fijn (en soms puberaal), het toenemend gebruik van het Engels vormt hier NU al een nieuwe uitdaging.
"Bruxelles sera multiculturelle, ou n'y sera pas?".
Een doorgedreven "inclusief-denken en -handelen" dringt zich op (minder "OF", eerder "EN")
Eigenlijk vind ik iets te weinig evolutieve toekomstvisie in de gravensteentekst al onderschrijf ik die toch wel op basis van elementair gast gedrag.
Met vriendelijke groeten
Patrick

Het nationalisme van Vlaanderen

We kunnen moeilijk over provincialisme schrijven wanneer we om de haverklap met nationalistische slogans gebombardeerd worden.

Wat betreft het voornemen om een slimme kilometerheffing in te voeren, dit is nu ook bijgebeend door Wallonië.

De Scheldeverdragen en de "Ijzeren Rijn" zijn typische Vlaams-Nederlandse aangelegenheden en het is dan ook normaal dat onderhandelingen tussen hen plaats vinden.

Bourgeois' streven naar betere spoorverbindingen tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk is een pluspunt. Spijtig toch te moeten vaststellen dat betere verbindingen van openbaar vervoer tussen Vlaanderen en Wallonië niemand eerder voor noodzakelijk heeft ingezien. Maar ja, hoe los je een taalgrensoverschrijdende busverbinding op met een eentalige bestuurder ? Ogenschijnlijk een politiek onoplosbare situatie wars van elke noodzaak voor de gewone burger.

Euregio's zijn een iniatief van de EU maar betekenen niet separatisme noch doorgedreven autonomie.

Fiscale autonomie is een zaak, meer fiscale bevoegdheden is iets anders. Studies uitgevoerd door zgn specialisten ter zake in opdracht van een door separatisten ondermijnde gemeenschapsregering MOETEN dan ook aantonen dat dit het beste is. Laten we ons aub niet laten verblinden door Warande- en andere Gravensteenmanifesten.

Meer autonomie kan in bepaalde gevallen betere resultaten leveren, voor zover ze door bekwame politici aangewend worden. Helaas is de bekwaamheid bijna steeds ondergeschikt aan kortzichtig populisme.

Ik persoonlijk ben voor het

Ik persoonlijk ben voor het gravensteenmanifest. Hoe zal ons België voort blijven duren? Al sinds het begin van onafhankelijk België is het Vlaanderen die Wallonië moet onderhouden, Vlaanderen betaalt Wallonië, als ik het zo moet zeggen. Een scheiding zal er volgens mij komen , nu of over 20 jaar. En erg vind ik het niet.

Decentralisatie

Decentralisatie van de macht, is in mijn ogen altijd meer democratisch, meer spreiding van macht lijkt me altijd tot meer vrijheid te leiden, en zou ik omschrijven als goed, en/of als links.

Het is alleen zo dat DEZE Vlaamse strijd (wat ik een te lyrische omschrijving vind van een veelal cynisch fenomeen) inderdaad niets met decentralisatie van macht heeft te maken, en dat dus sommige decentralisatie slecht is, omdat ze geen werkelijke decentralisatie is (als men ziet hoe ze de machtsverhoudingen werkelijk zou beïnvloeden).

Dit soort van regionalisering decentraliseert de macht niet, en het is dus daarom gewoon fout om van decentralisering te spreken.

Het is belangrijk om de huidige ontwikkelingen hier te zien in een breder internationaal politiek kader, de invloed van de USA, en de enorme kapitaalconcentraties, coorporations zoals zij vandaag bestaan.