Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Barroso in debat met studenten in Gent

Barroso in debat met studenten in Gent

Woensdag was niemand minder dan José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, te gast in de universiteit van Gent. Hij ging met de studenten in debat op uitnodiging van het Internationale Studenten Forum. Behalve drommen studenten waren ook tegenstanders van het kersverse Hervormingsverdrag van de partij.

IMG_2703.jpg

Europa zal almaar meer invloed hebben op onze nationale politiek en op ons leven. 85 procent van onze wetten komen immers van Europa. Daarom kopt Knack deze week op de voorpagina: ‘Europa regeert België’ met als ondertitel. ‘Barroso: de echte premier’.

Dat hebben de studenten van de UGent geweten. Daarom waren ze ook zo massaal gekomen naar een overvolle Aula. Tegenstanders van de Europese politiek waren, hoewel minder talrijk, duidelijk aanwezig. Vzw Vrede, het Comité voor een Andere Politiek en het platform Onze Zeg spraken hun bedenkingen uit over Europa.

Aan de voet van de imposante zuilen van de Aula trekt Raf Verbeke, een van de initiatiefnemers van Onze Zeg, de aandacht van de stroom studenten met het luiden van een bel. De bel, verduidelijkt hij, verbreekt de stilte waarin politici het Hervormingverdrag hullen. In 2005 liepen de plannen voor een Europese Grondwet spaak, omdat Nederland en Frankrijk het bij referendum afwezen. Met het Verdrag van Lissabon (13 december 2007) werd de essentie van die Grondwet terug uit de kast gehaald. In stilte, zonder publiek debat, laat staan een volksraadpleging.

In de Aula klonken een aantal kritische vragen. De studente die de spits afbijt richt zich persoonlijk tot Barroso. Of hij het geen beschamende paradox vindt, dat hij als voorzitter van de Europese Commissie, het voortouw neemt inzake duurzame ontwikkeling en mondiale klimaateisen, terwijl hijzelf met een hoogst vervuilende wagen rijdt. Hij antwoordt dat we allemaal grote inspanning moeten leveren om milieubewust te leven, maar dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat dat inhoudt. We moeten vooral niets opleggen.

De tweede vraag gaat over het Europese landbouwbeleid. Of we niet eens moeten afstappen van al die landbouwsubsidies in Europa waardoor Afrikaanse boeren verliezen op hun eigen markt. Antwoord: Europa is de grootste importeur van Afrikaanse landbouwproducten en Europa besteedt het meeste ontwikkelingsgeld. Bovendien kunnen ’s werelds armste landen everything but arms op onze markten kwijt, vrij van importtarieven.

Later is Raf Verbeke, de belleman, aan de beurt. Hoe Europa zoiets ingrijpends als het Verdrag van Lissabon, kan goedkeuren zonder inspraak van de bevolking. Ook bij deze vraag maakt Barroso het zichzelf iéts te gemakkelijk. Elk land moet zelf kunnen beslissen of ze al dan niet een volksraadpleging inlassen.

En zo staan we voor een voldongen feit. Als postkantoren sluiten, verwijzen onze politici naar Europa. Want Europa heeft beslist dat de postverdeling vanaf 2011 volledig geliberaliseerd moet zijn. Hetzelfde geldt voor de spoorwegen en de telefoniemarkt is al volledig vrijgemaakt.

Positief voor ons land is dan weer dat Europa ons op milieuvlak onder druk zet om het beter te doen. De nitraatvervuiling door mestoverschotten zou nooit zo hard aangepakt zijn als er geen Europese verplichting was. Hetzelfde gebeurde met de normen voor fijn stof, zegt Professor Vos van het Centrum voor EU-studies in Knack.

Hoe dan ook moet in een democratie ‘onze zeg’ blijven tellen. Daarom organiseert het ‘Gents Comité Volksraadpleging EU’ een aantal activiteiten waaronder een volksvergadering met verkozenen van alle partijen op donderdag 21 februari om 19h30 in het Vredeshuis in Gent.

IMG_2708.jpg
IMG_2698.jpg
IMG_2712.jpg-barroso.jpg

brief aan FET

Als reactie op de berichtgeving in de FET volgende lezersbrief:

Waarde redactie,

In Uw verslag van het bezoek aan Gent van EU-comissievoorzitter Barosso wordt gewag gemaakt van een "tegenbetoging van een extreem-links clubje dat een referendum eist over de ratificatie van het Verdrag van Lissabon". Ik weet niet of verslaggever DDW de persmap van het comité "Volksraadpleging" ter hand heeft genomen of de website http://onzezeg.be heeft geconsulteerd. Hij of zij zal dan zien dat een breed veld van politieke opinies en sociale verantwoordelijken uit het noorden en het zuiden van het land aan de basisliggen van het comité. Noch Jean-Marie Dehousse noch Jef Sleeckx behoren bij mijn weten tot een extreem-links clubje. Onze aanwezigheid was vooraf overlegd met de organisatoren van het evenement die ons de toelating gavenals niet-studenten aanwezig te zijn. Waarvoor dank. Ik heb de gelegenheid te baat genomen Barosso te confronteren met de nood aan een volksraadpleging, ook al behoort die tot de bevoegdheid van de lidstaten.

Dat is de reden dat wij aansturen op het indienen van het wetsvoorstel Daems-De Gucht uit 2005 over een volksraadpleging over de EU-Grondwet. In zijn nieuwjaarstoespraak van 2005 verklaarde VLD-voorzitter Bart Somers daarover: "Er was eindelijk – na meer dan vijftig jaar – een parlementaire meerderheid voor de organisatie van een referendum over de Europese Grondwet. Maar nu puntje bij paaltje komt, blijkt ook hierin dat we de enige echte liberale partij zijn,(...) Dit zal de VLD er echter niet van weerhouden om haar voorstel in de Kamer ter stemming voor te leggen. Dan kan heel Vlaanderen zien wie de mensen vertrouwt en wie de mensen wantrouwt. Dan kan iedereen in dit land zien wie de burgers mee wil laten beslissen en wie de mensen liever het zwijgen oplegt."

Waar wachten wij op ?

Met vriendelijke groeten, tekent,

Raf Verbeke
http://onzezeg.be