Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] 13-jarige skater opgepakt: internationale kinderrechten versus Mechels klagersbeleid

[Opinie] 13-jarige skater opgepakt: internationale kinderrechten versus Mechels klagersbeleid

In Mechelen werd een 13-jarig skatertje opgepakt omwille van overlast. Het Mechelse bestuur voorziet voor skaters geen infrastruktuur. Klagers en zagers hebben meer invloed op Bart Somers dan de internationale kinderrechten.

Beste Bart Somers,

In navolging van de Kortrijkse rechter die op 10 januari 2006 de speelpleinwerking in Lauwe verbood komt nu het Mechels bestuur met een skateverbod aanzetten.

In de stad waar u, tevens opperhoofd van de Vlaamse ‘vrijdenkers’, de plak zwaait worden kinderen en jongeren die in de openbare ruimte skaten voortaan door de politie opgepakt en eventueel beboet voor het veroorzaken van overlast.

Als Mechelse burgervader (en de rest van het bestuur) vertoont u hiermee een sterk staaltje van bekrompen populistische politiek : niet-stemgerechtigde kinderen en jongeren hun spel verbieden om tegemoet te komen aan wel-stemgerechtigde invloedrijke klagers en zagers. Kwamen de belangen van de middenstanders in het gedrang?

Gelden in Mechelen de internationale kinderrechten niet voor kinderen en jongeren, of zijn ze ondergeschikt aan de rechten van de lokale onverdraagzame burger?

U veegt alvast zwaar uw voeten aan het recht op spel, voorzien in de internationale kinderrechten:
Artikel 31
De Staten die partij zijn, erkennen het recht van het kind op rust en vrije tijd, op deelneming aan spel en recreatieve bezigheden passend bij de leeftijd van het kind, en op vrije deelneming aan het culturele en artistieke leven.

Spel betekend ook vrij spel, niet georganiseerd en gesuperviseerd door volwassenen, waarbij kinderen en jongeren de omgeving waarin zij spelen creatief gebruiken en integreren in hun spel. Voor skaters is dit de hellingen, trappen en hindernissen in het straatbeeld gebruiken als uitdaging om zich verder te bekwamen in hun recreatieve vrijetijdsbesteding.

U hebt wellicht art 3 van het internationaal kinderrechtenverdrag niet begrepen of dit vierkant naast u neergelegd bij het opstellen van uw overlastbeleid.

Artikel 3
Bij alle maatregelen betreffende kinderen, ongeacht of deze worden genomen door openbare of particuliere instellingen voor maatschappelijk welzijn of door rechterlijke instanties, bestuurlijke autoriteiten of wetgevende lichamen, vormen de belangen van het kind de eerste overweging.

Als u met dit artikel wel rekening had gehouden zouden de belangen van kinderen en jongeren wel primeren op de mogelijke hinder en lawaaioverlast die (enkele) onverdraagzame volwassenen denken te ondervinden.

Bart, het getuigd van weinig politieke moed om 13-jarige skatertjes op te laten pakken door de flikken. Beter zou je aan alle Mechelse klagers en zagers duidelijk maken dat ook zij ooit jong zijn geweest en dat hun onverdraagzame houding niet gewaardeerd wordt. Dat zeuren en kankeren op anderen de oorzaak is van de huidige verzuurde samenleving en dat zij dringend hun houding moeten veranderen. Hardleersen kan je laten oppakken en beboeten voor de overlast die zij met hun intolerantie aan de gemeenschap bezorgen.

Verder raad ik je aan om tijdens de pauze van de regeringsvorming eens langs te lopen op het Ursulinen(skate)plein in Brussel of op een ander moment eens te gaan kijken in het stadspark van Antwerpen. Je kan dan zelf zien hoe een creatief stadsbestuur net mogelijkheden creëert voor skatende jongeren.

Met vriendelijke groeten,

Piet Mercelis, vader van 3 zonen en medewerker op een Jongeren Advies Centrum (JAC)

Er was eens,ne arme sloeber en ne skater

Vandaag ga ik een goeie daad doen.
Die bank op het pleintje moet weg.
Er zit daar altijd ne bedelaar.
Overlast.
Spreekt haastige mensen aan en vraagt enkele centen.
Daarvoor dient de bank niet.
Daarenboven, ze staat in de weg.
Het is al eng.
Consu-mensen,banken,bedelaar,...en skater.
Ja, goed idee; maak plaats.
Voila, dat ziet er beter uit.
Een zorg minder.
Armoede verstopt en plaats.
Om te skaten en te flaneren.
Jonge gasten op wieltjes.
Het gaat vooruit, op en af, boven en onder.
Maar dat lawaai van die plank en die gasten.
Waarom?
Luidspreker lalt zoetgevooisde muziek.
Das "de way of live".
Nee,nee skater, propere tonen en zalige kopers.
Da wringt?Ja belemmert de goede cijfers.
Als ik nog maar aan denk; ja zelfs mijn humeur.
Bank weg, bedelaar weg.
Skater probleem in kaart gebracht.
Blauw stelt vast en bestraft.
Orders van bovenaf.
Problemen oplossen als ze zich stellen.
Zo, weer meer plaats.
Bank, skater,bedelaar.
Rust en kalmte.
Plaats om te flaneren aan hoog tempo.
Leuk muziekje.
Wat is dit toch een leuke omgeving.
En wat een aangename plaats om te vertoeven.
Hmm zalige koffie, leuk melodietje.
Striemende regen en herfst.
Geen hond op straat.
Geen jongen en stakker te bespeuren.
Geen weer, bank of plank.
Verlaten.
Alleen netjes opgeborgen.
Het is proper.
Dat is het minste wat je kunt zeggen.

Leo

Het jeugdbeleid van Bart

Het jeugdbeleid van Bart Somers...
typisch, wat een associaal beleid, gsm te luid? 250 euro boete, skaten? mee naar het flikkenburo.
Die overlasttaks bartje, telt die ook voor u zelf?
Mijn zus is u namelijk schijte zat tegen gekomen op café, en gij waart aan het zingen en aan het roepen, een beetje als dit: "Janettee!!"
En meisjes betasten.

Welja, je hebt natuurlijk het volk achter u...

Dringend tijd voor actie in Mechelen!

Overlast-skaters

Skaters zijn vaak over-lastig ! Als zij de aanwezige faciliteiten zoals in het Antwerpse stadspark gebruiken, dan is dit geen probleem. Maar als ze de straat gaan gebruiken als oefenterrein dan is het fout. Skates maken namelijk een ongehoord kabaal over ongelijke (straat)-oppervlakken. Zeer hinderlijke geluidsoverlast voor omwonenden. Tevens gebruiken zij straatmeubilair en faciliteiten zoals trappen en trapleuningen voor hun spelletjes, vaak met vernieling of beschadiging tot gevolg. Hun samenscholingen en zich steeds repeterende gerammel en geknal als de skate wegschiet of van een hindernis terugstort op de begane grond, zijn niet bevorderlijk voor wie bvb. rustig het Paleis (schouwburg Antwerpen) wil bezichtigen of bezoeken.
Quote "Voor skaters is dit de hellingen, trappen en hindernissen in het straatbeeld gebruiken als uitdaging om zich verder te bekwamen in hun recreatieve vrijetijdsbesteding." Als dat zo is, dan ga ik mijn kinderen op pad sturen met hun "speelgoed" moker, en mogen zij hun lusten botvieren op eender welk object dat hen aanstaat, of dat ze zien als "uitdaging om zich te bekwamen". Skates horen niet op de openbare weg of op openbare pleinen, net zo min als knalbrommerkes, mp3-spelers met luidsprekers, of juke-boxen op vier wielen die rondjes draaien.
Deze maatschappij heeft nood aan rust en stilte, en de skaters dragen daar niet toe bij. Laat ons dus regels stellen... zoals in Mechelen bvb.

Skaters

Deze maatschappij heeft nood aan verdraagzaamheid. En kinderen moeten hun energie kwijt en skaten is een mogelijkheid.

Ja dan pakken we ze op geven

Ja dan pakken we ze op geven geen alternatief om te skaten buiten de nekker waar het nog eens geld kost om te gaan skaten ook. Ja dat is de oplossing.
Deze maatschappij heeft nood aan kritisch denken en niet direkt de politematrak er op afsturen.
Waar zijn we in godsnaam mee bezig als we al skatertjes gaan oppakken omdat ze aan het skaten zijn.

Maar je zal wel gelijk hebben, want auto's, die maken veel minder lawaai ja... :s

Optreden politie en security in Peron M

Mailtje naar de ombudsman van Mechelen:

Ik zou graag even mijn kritische mening willen zeggen over het schandalige optreden van politie en security tijdens de fuif "thila boom boom" op 19 oktober 2007 in peron m.
Verschillende jongeren zijn buitengezet en werden hun bandjes afgepakt door de poltie en security van peron m.
Omdat ze er te "jong" uitzagen en geen paspoort konden voorleggen om te bewijzen dat ze 16 waren.
Blijkbaar mag je niet binnen in peron m onder de 16.
Begrijpelijk maar er staat nergens iets aangegeven dat je dus 16 moet zijn. niet aan de inkom niet op de flyer.
Daarbij kunnen de mensen aan de inkom ook al zien wie ze een bandje geven en wie niet. Zei hebben hier echter niet op geselecteerd en lieten ze de volle 6euro betalen.
Daarna worden de jongeren gewoon buitengezet met het excuus dat ze niet oud genoeg zijn.
Dit slaagt nergens op en zou beter duidelijk moeten worden aangegeven zodat de mensen weten dat je er dus niet binnenmag.
Persoonlijk vind ik dit dus een schandalig optreden van zowel security en politie. Maar die jongeren zijn dus wel 6euro kwijt waarvoor ze niet eens gewaarschuwd zijn. Diefstal noemt zoiets ook wel. Daarbij wordt niet eens aan de ouders gemeld wat er gebeurt is. Deze jongeren staan voledig geisoleerd met hun probleem en kunnen er niet eens hun mening over kwijt.
Mischien moet het jeugdbeleid van Bart Somers nog maar eens onder de loep worden genomen want hij laat de laatste tijd serieus wat steken vallen.

Met vriendelijk groeten,
Simon Mertens