Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ITEC wapenbeurs in Brussel: Vredesactie legt controverses bloot

ITEC wapenbeurs in Brussel: Vredesactie legt controverses bloot

Van 12 tot 14 mei kreeg Brussels Expo speciale gasten over de vloer. ITEC (International Training and Education Conference), de jaarlijkse hoogmis voor bedrijven die militaire trainingsprogramma's ontwikkelen, koos voor het eerst voor onze hoofdstad. Op de eerste dag van de beurs gingVredesactie undercover en legde controverses bloot. Welke bedrijven promoten op deze beurs hun oorlogsspeeltjes? En wie zijn hun klanten? Op 13 mei bezocht een delegatie van bezorgde burgers en volksvertegenwoordigers de beurs om duidelijk te maken dat dit soort beurzen in politiek en ethisch ongewenst is.

Drie dagen lang konden 3000 onderzoekers, academici en militairen zich op de ITEC wapenbeurs vergapen aan de nieuwste technologische snufjes op vlak van militaire training. Wapensystemen worden steeds complexer. Daarom wordt training en simulatie van gevechtssituaties even cruciaal als het produceren van de wapens zelf. Dat hebben de wapenproducenten goed begrepen. Bedrijven zoals BAE Systems, Raytheon, SAAB en Boeing bieden, naast de wapens zelf, de bijhorende trainingsapparatuur en -software aan.

De producten die ze op ITEC voorstellen gaan van simulatoren voor piloten van gevechtshelikopters en -vliegtuigen, over aparatuur voor het oefenen in precisiebombardementen, tot Command and Control systemen om volledige miltitaire operaties te simuleren.

Naast de grote wapenproducenten hebben heel wat kleinere bedrijven hun weg gevonden naar deze markt. Ze leggen zich toe op de nieuwe 'marktopportuniteiten' in de moderne oorlogsvoering. Ze ontwikkelen programma's om soldaten voor te bereiden op missies in Irak en Afghanistan, Gaza en Libanon. Amerikaanse en Israëlische militairen leren Apache aanvalshelikopters en F-16's besturen, steden en grenzen bewaken en Hellfire raketten afvuren op verdachte doelwitten. Tijdens de beurs kunnen ze hiervan een voorproefje nemen. En bij de diners en conferenties is alle gelegenheid om te netwerken en contracten binnen te rijven.

Vredesactie undercover

Op 12 mei, de eerste dag van de beurs, onderwierpen undercover activisten van Vredesactie de beurs aan een onderzoek. Enkele onderzoekers werd de toegang tot de beurs geweigerd: kritische blikken worden hier geweerd. Anderen raakten voorbij de controle maar werden na een korte inspectie discreet maar vastberaden aan de deur gezet. Toch sloegen enkele teams er in om met opnameapparatuur de controles te omzeilen. Ze bezochten stands, praatten met bedrijfsvertegenwoordigers, peilden naar toepassingen en klanten, en probeerden zelf simulatie- en oefenprogramma's uit voor geweren, tanks, pantserwagens,...

Een videoverslag van onze undercoveroperatie vind je hier

Controversiële linken

Verschillende van de bedrijven op ITEC ontwikkelen programma's voor wapensystemen die ingezet worden bij omstreden militaire operaties. Ze verdienen grof geld aan deals met bijvoorbeeld het Israëlische leger.

De Hellfire raket - what's in a name – is één van de wapens die regelmatig het nieuws haalde bij militaire operaties van de laatste jaren. Deze raket wordt veel gebruikt door het Israëlische leger en door de VS bij aanvallen in Afghanistan en Irak. Met de regelmaat van de klok vallen daarbij onschuldige slachtoffers. Boeing biedt een simulator aan om met dit wapen te oefenen aan boord van zijn Apache aanvalshelikopters.

Eén van de andere vaste aanwezigen op de ITEC beurs is de Amerikaanse wapengigant Lockheed Martin, een leverancier van wapens en simulatie-aparatuur aan de Israelische luchtmacht. In het voorjaar van 2008 heeft Israël nieuwe missiesimulatoren voor haar Lockheed Martin F16I's in gebruik genomen. De F16I is speciaal ontwikkeld voor het Israelische leger. In Israël heeft het vliegtuig de bijnaam 'Soufa' of storm. Hij werd onder andere ingezet in de operatie 'Cast Lead', de aanval op de Gaza-strook begin 2009. De simulatoren worden gebouwd door Lockheed Martin en Elbit Systems.

Pregasis, dat ook op de gastenlijst van ITEC staat, levert samen met Elbit Systems de technologie voor de ontwikkeling van de F16I trainers. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de producenten die op de beurs een forum krijgen. Ze verspreiden producten die bijdragen tot schendingen van mensenrechten en internationaal humanitair recht.

Lees hier het volledige dossier.

Politiek protest

Reden genoeg om aan de alarmbel te trekken en duidelijk te maken dat dit soort beurzen niet welkom is in een Brussels overheidsgebouw. Een gelijkaardige wapenbeurs werd door onze acties in het verleden al uit België gebannen. De Senaat en de Kamer keurden in 1995 een resolutie goed die wapenbeurzen ethisch en politiek ongewenst verklaarde en in 1997 vertrok de AFCEA beurs voorgoed uit ons land.

Ook tot Den Haag werd de AFCEA beurs in 1998 de toegang ontzegd., na interventie van o.a. toenmalig minister van ontwikkelingssamenwerking Pronk. ITEC verhuist elk jaar, maar stuit ook overal waar ze komt op protest.

Op 13 mei stapte een delegatie politici naar de beurs. Eloi Glorieux, Joke Vandeputte en Bruno De Lille (Groen!), Fouad Ahidar (s.pa) en Celine Delforge (Ecolo) wilden zelf de beurs bezoeken en bekijken welke bedrijven er aanwezig zijn. Maar de organisatoren waren niet bereid om hen op de beurs toe te laten. De politieke delegatie wees de organisatie er op dat beurzen als ITEC niet gewenst zijn.

Fouad Ahidar (S.PA): “In Gaza was ik getuige van de slachtoffers van de oorlog: kinderen, vrouwen, onschuldige burgers. De bezoekers van ITEC zijn hier niet voor de vrede, maar om oorlog te voeren. Het is mijn plicht om mensen wakker te schudden en bewust te maken van de gevolgen van oorlog.”

Bruno De Lille (Groen!): “Als lid van de Brusselse gemeenteraad vind ik het vreemd dat de stad zich engageert voor vrede maar tegelijk gebouwen die ze zelf mee beheert ter beschikking stelt voor een wapenbeurs. Als je leert met wapens te werken, dan doe je dat omdat je van plan bent om die wapens te gebruiken. Ik zal de beheerders van Brussels Expo hierop aanspreken.”

Joke Vandeputte (Groen!): “Hier wordt oorlog gepromoot. Conflicten moet je oplossing door in te grijpen op de economie, met politieke instrumenten en door aan de sociale context te werken. Met puur militaire middelen heb je geen enkele kans op succes. Wat hier gaande is is puur oorlogsvoorbereiding.”

Céline Delforge (Ecolo): “Ik ben geschokt dat publieke infrastructuur voor een wapenbeurs worden gebruikt. We willen het dubbelzinnige politieke discours aan de kaak stellen: enerzijds doet men grote verklaringen tegen oorlog, maar terzelfdertijd werkt men mee aan een wapenbeurs. De overheid zou hier tegen moeten optreden.”

Eloi Glorieux (Groen!): “De bedrijven die op ITEC hun producten promoten, doen zaken met regimes met een twijfelachtige reputatie op vlak van democratie en mensenrechten, denk maar aan Saudi-Arabië of Israël. Dat is totaal onverantwoord. Ik ben verontwaardigd dat wij als parlementairen niet eens mogen zien wat hier gebeurt.”

Met ons undercover bezoek, een videoreportage hierover, en het bezoek van politici aan de beurs, maakten we duidelijk dat dit Brusselse feestje niet voor herhaling vatbaar is.

Lees hier het volledige dossier "Booming business. Brusselse wapenbeurs promoot controversieel militair materiaal"

Een videoverslag van onze undercoveroperatie vind je hier

undercover op ITEC