Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Indymedia.be Vredesweekquiz: de antwoorden

De Indymedia.be Vredesweekquiz: de antwoorden

Hier vindt u de antwoorden op de vijf vragen.

straaljagers.jpg

Antwoord 1:
Wapenfabrikant Serge Dassault. Hij heeft Le Figaro in handen sinds 2004. Andere filialen van de Groupe Dassault zijn o.m. Dassault Aviation (gespecialiseerd in gevechtsvliegtuigen), het veilinghuis ARTCURIAL (kunst), vastgoedgigant Immobilière Dassault en Château Dassault (Franse wijn). Op 24 november 2004 zei Serge Dassault op RTL over Le Figaro: "J’ai changé de directeur, j’ai changé la direction, j’ai changé le rédacteur en chef. Donc tout va bien..."

Antwoord 2:
91 procent. Er zijn zelfs meer jongeren die denken dat de Palestijnen de bezetters zijn dan jongeren die het juist hebben. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek van de Universiteit van Glasgow (Mike Berry and Greg Philo: Bad News from Israel, Pluto Press, 2004). De studie staat boordevol voorbeelden van verwarring en gebrekkige kennis over het conflict in Palestina. Nochthans komt dit item in de media vaak aan bod. Volgens de onderzoekers komt dat omdat er in de berichtgeving geen plaats wordt gemaakt voor de historische context en de oorzaken van het geweld.

bush_lying.jpg

Antwoord 3:
Bush loog maar liefst 232 keer tussen 2001 en 2003. Het Amerikaanse "Center for Public Integrity" telde het na. Na de invasie bleek dat er geen massavernietingswapens waren in Irak en dat de Amerikaanse regering dus onterecht met dat argument had gezwaaid.

bush_lying.jpg

Antwoord 4:
De regering-Blair vond de berichtgeving van de BBC over de oorlog in Irak veel te kritisch. Maar was dat wel zo? Het Duitse onderzoeksinstituut Media Tenor telde het aantal anti-oorlogsstemmen dat op de BBC aan het woord werd gelaten. De BBC scoorde met 2 % anti-oorlogsstemmen nog slechter dan de Amerikaanse zenders.

Antwoord 5:
In Amerikaanse kranten maakt buitenlands nieuws nog 2 % uit van de berichtgeving, zo rekende de News Paper Advertising Bureau uit in 2002. Dat is vijf keer minder dan 30 jaar geleden. De wereld is dus steeds minder een global village voor de Amerikaanse krantenlezers.