Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

100.000 handtekeningen 'Red de solidariteit' overhandigd aan Verhofstadt

100.000 handtekeningen 'Red de solidariteit' overhandigd aan Verhofstadt

BRUSSEL -- Premier Guy Verhofstadt kreeg woensdag een eerste schijf van 100.000 handtekeningen van de petitie 'Red de solidariteit' overhandigd. De petitie is een initiatief van kunstenaars, sporters en mensen uit sociale bewegingen. De initiatiefnemers kondigden aan dat ze doorgaan met hun campagne. “Zestig procent van de handtekeningen komt van Nederlandstaligen. Zo tonen we dat er ook in Vlaanderen een tegenstroom is tegen de plannen om de sociale zekerheid te splitsten”, zegt woordvoerder Hendrik Vermeersch.

solidariteit_2.jpg

(foto's João)

In de zaal van het Brusselse stadhuis waar kort na de Belgische revolutie de eerste voorlopige regering van België werd gevormd, werden de initiatiefnemers van de petitie 'Red de solidariteit' ontvangen door burgermeester Freddy Thielemans. De teller van de petitie staat op 105.000. Volgens Guy Tordeur van het ACV begint de petitie nu ook goed te circuleren op papier. “Het rondgaan is wel niet altijd gemakkelijk. Sinds zwarte zondag is het nationalistisch gif binnengedrongen in alle lagen van de bevolking. Elke handtekening die we nu ophalen is een discussie, een pedagogisch moment”, zegt Tordeur.

Volgens woordvoerder Hendrik Vermeersch bevestigen de recente politieke ontwikkelingen alleen maar dat de initiatiefnemers het bij het rechte eind hadden toen ze enkele maanden geleden waarschuwden voor de splitsing van de sociale zekerheid. “Eind september klonk het in de perscommentaren dat we de bal missloegen, dat die splitsing niet eens op de agenda stond. Enkele weken geleden zagen we dat de formatie net op dat punt is afgesprongen. Niet over B-H-V”, aldus Vermeersch.

“Wij vragen ons nog altijd af: wie wordt er beter van de splitsing van de sociale zekerheid?”, zegt Vermeersch. “De sociale zekerheid werd opgebouwd door acties van Vlaamse en Waalse werknemers. Het grote gevaar is dat men nu de regio's tegen elkaar zal uitspelen. Dat kan alleen maar leiden tot een neerwaartse spiraal van lonen of de vennootschapsbelasting.” Guy Tordeur vreest voor chaos als de sociale zekerheid gesplitst wordt. "Wat doe je dan in Brussel met die honderdduizenden pendelaars uit Vlaanderen en Wallonië? De sociale zekerheid is bovendien solidariteit tussen personen, niet tussen regio's."

Premier Guy Verhofstadt verliet even de onderhandelingstafel om de handtekeningen in ontvangst te nemen. “Ik moet op mijn woorden letten om mijn opdracht niet in gevaar te brengen”, grapte hij. “Ik denk dat dit een belangrijke actie is en een statement om bepaalde banden van solidariteit niet te vernietigen. Ik ga er bij mijn opdracht alvast maximaal rekening mee houden”, aldus Verhofstadt.

Nu de kaap van 100.000 handtekeningen gerond is, stellen de initiatiefnemers zich al nieuwe doelen. “We gaan door tot we 200.000 handtekeningen hebben. De komende weken gaan we daarvoor 25 activiteiten organiseren in verschillende steden. Begin volgend jaar moet er ook nog een festival met verschillende kunstenaars komen op de Heizel”, zegt Guy Tordeur.

solidariteit.jpg
solidariteit_3.jpg
solirariteit_1.jpg

De waarheid komt boven water.

Ieder individueel pedagogish moment is ook het zaadje van een bewustwording die op zijn beurt een sensibilisering van vele nieuwe overtuigden tot gevolg heeft.

Veel kans dat de Heizel op tegen dan reeds te klein zal zijn om de mensenmassa's te ontvangen.

100.000 handtekeningen voor de solidariteit

als ik de lezersreacties bekijk op de verschillende websites van de kranten, stel ik vast dat er nog veel pedagogisch werk moet gebeuren. Op elke site wemelt het van de ophitsende en beledigende meldingen over de zogenaamde miljardentransferts. Recent onderzoek leert dat die transferts heel beperkt zijn ! En dat er ook transferts zijn binnen bepaalde regio's in Vlaanderen zelf. Dat men die nieuwe cijfers ook eens publiceert.Dan zal ook blijken dat er binnenkort solidariteit ( lees transferts ) van zuid naar noord zal nodig zijn om de vergrijzing in Vlaanderen te betalen.

Red de solidariteit = Red België

Het is toch wel sterk hoe men het redden van de solidariteit gelijk stelt met het redden van België. Er is immers geen enkel verband tussen beiden.
Waarom zou een onafhankelijk Vlaanderen niet solidair kunnen zijn?
Vlaanderen en Wallonië: vrij en socialistisch!

transfers

Het gaat niet over of er transfers zijn, maar of ze doorzichtig en welbesteed zijn. Als ik geld geef aan een goed doel wens ik ook te weten dat het goed besteed wordt. Geld storten in een bodemloze put is zinloos. Dus: laat er transparantie zijn gekoppeld aan een degelijk en functioneel beleid.

eeuwige dooddoener

Tja,goed besteden ,de eeuwige dooddoener om iets af te keuren.11.11.11 militanten worden daar al 30 jaar mee geconfronteerd.Meestal als drogreden om niets te moeten geven.De zwarte blokkers zijn tegen ontwikkelingssamenwerking met als drogreden dat er hier ook noden zijn.Bij nazicht van hun sociaal-economisch programma zijn ze ook tegen het scheppen van welzijn hier. Hun neo-liberale agenda verstoppen ze natuurlijk achter hun demagogische propaganda.Transfers ? Die beantwoorden altijd aan noden.mensen kiezen niet om ziek of werkloos te zijn.Ongeacht de regio waar men woont.Trouwens ,mocht er een splitsing komen dan is mijn regio mischien wel de volgende schietschijf.Want op Knokke en Koksijde na scoort West-Vlaanderen ook niet hoog.Menen is ronduit arm.De brusselse regio is zeer rijk,vandaar dat de zwarte blokkers Brussel als hoofdstad willen mocht hun natte droom werkelijkheid worden.Want dat brengt geld op.Intussen natuurlijk wat lullen over de vlaamse roots van Brussel om er aanspraak op te maken.

hilarisch

de speeltuin begint stilaan hilarische afmetingen aan te nemen : na een half jaar communautair schouwspel is men terug aanbeland bij de goede oude "links-rechts" tegenstellingen :
nog maar net had Leterme gezegd dat hij de 6 sociale (Gennez mag dus content zijn, de boodschap is overgekomen) voorwaarden van SPa verstond, of voorzitter De Somer van VLD kroop in zijn krtiek-op-links-stelling (altijd een probaat middel gebleken, dat waarschuwen voor het rode gevaar : zie de oostfronters, charlie chaplin had er ook al last van, Reagan en Bush tappen ook regelmatig uit dat vaatje)
aan gindse kant van de taalgrens heeft Reynders het over het monsterverbond van CDH en PS
een mens zou zich terug in good old Belgenland wanen : (voor even waarschijnlijk) geen spoor meer van N-VA te bekennen maar terug de herkenbare clichés van het landje dat wij onderhand al zo goed kennen
gaan de heren (en de schaarse hoeveelheid dames)politici er nog een half jaartje bij doen ? vraag is natuurlijk op wiens kosten ?
een krachtig signaal (na de eerste 100.000 handtekeningen van hierboven)op 15 december is meer dan nodig : genoeg is genoeg !!!

@noël

Over eeuwige dooddoeners gesproken....
Transfers beantwoorden altijd aan noden... Is dit een dogma? Belachelijk gewoon.
"mensen kiezen niet om ziek of werkloos te zijn." In de regel niet nee, maar verklaar mij dan maar eens de situatie van werklozengeneraties in bepaalde door de PS gecontroleerde gebieden, waar met steun gepamperd wordt, de bevolking domgehouden wordt zodat het links crapuul zijn macht kan behouden.
En hou alsjeblief toch eens op met te zagen over die "zwarte blokkers" Ik walg minstens evenveel van de volgevreten biefstuksocialisten als van wenkbrouwweerwolf De Winter.
Zo, dat is er ook weer uit, en dat op een lege maag. :)

@winus

Natuurlijk kiezen mensen niet om ziek of werkloos te zijn. Ik weet dan ook niet waarom je in je commentaar er subtiel "in regel niet nee" aan toevoegt. Wil dat zeggen dat je er eigenlijk toch niet mee akkoord gaat en denkt dat er "beroepsprofiteurs" bestaan?
Het is natuurlijk veel simpelder op de pianisten te schieten dan na te gaan wat er echt fout loopt.
De door u benoemde "door de PS gecontroleerde regio's" zijn eigenlijk sociale kerkhoven. Sociale kerkhoven waarbij de aandeelhouderskliek à la Albert Frere het op een gegeven moment gewoon afgebold zijn. Op een mooie dag hebben die in één of andersjiek restaurant besloten dat het veel interessanter was te investeren in banken en supermarkten dan in de staalsector. Zoals kleine meisjes in een speelgoedwinkel lieten ze de barbiepoppen rommelig door elkaar liggen enrenden ze zo snel mogelijk naar een ander speelgoedje. Gevolg is dat ze ruïnes en massa's werklozen achterlieten. Het zal hen een zorg wezen...
Gelukkig wordt er dan in die regio's door de gemeenschap "met steun gepamperd", anders zouden het gewoon Flint - toestanden worden. En dat die steun dan een beetje van jouw belastingsgeld komt, tja... je zult er waarschijnlijk zelf geen boterham minder voor eten denk ik...

verschil en kern van de zaak

Winus,ken je het verschil tussen een arbeidersloon, werkloosheidsuitkering en het loon van een topmanager ? Ken je nog Coene van Piccanol? Ken je de superwinsten van de bedrijven ,ondanks hun geweeklaag ? Mensen zoals u doen alsof de staat failliet gaat door het geld dat naar de sociaal zwakkeren gaat.Geen enkele uitkeringstrekker is een rijk mens.Velen leven in armoede .Mensen zoals u stellen in feite het ganse systeem in vraag met het kappen op de uitkeringen.De sociale zekerheid is echter perfect betaalbaar .Laat degenen die nu de ene fiscale cadeau na de andere krijgen eindelijk eens opnieuw hun deel betalen aan de gemeenschap en het is opgelost.De echte geldstroom is meer dan ooit die van arm naar rijk.De notionele interesten zijn daar het laatste toetje van.

@Gaetan

Zoals ik al gezegd heb heb ik totaal geen probleem met solidariteit. Maar ja, er bestaan beroepsprofiteurs en misbruiken. Indien je dat niet wenst te erkennen is dat jou goed recht. Er zijn wel meer mensen ziende blind.
Verder is het jouw verantwoordelijkheid als je een systeem steunt dat mensen dom houdt en tevreden stelt met een aalmoes.
Als ze in de door mij aangehaalde regio's zich willen blijven wentelen in de miserie is dat eveneens hun recht, maar ook hun verantwoordelijkheid. Het kan anders: kijk naar wat Ierland heeft gedaan met de verkregen Europese steun. Leg daar de resultaten van Henegouwen maar ens naast.
Dat zijn de naakte feiten.
En inderdaad, mijn dieet heeft van mijn belastingen nog niet te zwaar geleden, en daar heb ik ook op geen enkel moment iets over gezegd. Overigens wordt mijn belastingsgeld nog wel aan meer dingen besteedt waar ik niet achtersta. De privéreisjes van de leden van club Air Flahaut, bevoorbeeld.
Maar waarschijnlijk betsaan die misbruiken volgens u óók niet... Problemen ontkennen en ze negeren heeft nooit iets opgelost.
Misschien bij Stalin in de leer geweest? Die heeft zo ooit het analfabetisme in Rusland in een dag opgelost door het buiten de wet te stellen.

@observator

Ik wist niet dat het gesprek over de toplonen ging. Ik heb op geen enkel moment gezegd dat de staat failliet gaat aan sociale uitkeringen. Misschien moet u eens met een opleidingscheck een cursus begrijpend lezen gaan volgen. Ik heb het over ondoorzichtige transfers waarvan niet geweten wordt wat er met het geld gebeurd omdat er geen transparantie is. Blijkbaar lever ik kritiek op een zaak die hier absoluut taboe is en bewust verkeerd geïnterpreteerd wordt. Of misschien bent u intellectueel niet in staat...?
De laatste die die zinsnede gebruikt heeft is net niet op de brandstapel gekomen.
Ik vind het overigens vreemd dat de linkerzijde zich zo inzet voor het behoud van de status quo en als een man achter het establishement loopt met aan de leiding de familie Saxen-Coburg-Gotha, u weet wel, die sociaal denkende verpersoonlijkingen van de gulheid en verdedigers van de armen en verdrukten...
Het zijn mensen zoals u die elke redelijke discussie op voorhand saboteren door te doen alsof de armen zullen sterven van de honger als Vlaanderen meer bevoegdheden krijgt .

Wat een herrie....

Met mijn comment trachtte ik gewoon aan te tonen dat de grote verantwoordelijken voor de miserie in Henegouwen de aandeelhouers zijn die van de ene op de andere dag met de noorderzon zijn vertrokken..... en niet de werklozen die van die exodus het slachtoffer zijn. Hiermee negeer ik helemaal niet het probleem, maar leg ik de vinger op de wonde. De enkele duizenden euros van een beroepsprofiteur weegt nu eenmaal niet op tegen de miljoenen van een Albert Frere. Het kan zijn dat je dat niet snapt, of dat je het daarmee niet eens bent. Dat is dan je recht. Maar je moet niet stellen dat ik het probleem negeer.

Wat Stalin en Air Flahaut hiermee te maken hebben gaat dan weer mijn petje te boven.

@@winus

Ik ga er maar vanuit dat het hier gaat over "observator". Ten minste, dat leid ik af uit de inhoud.
Het antwoord waar u op reageert was bedoeld voor Gaetan, die de problemen wel wenst te bnegeren. Hij stelt dat mijn subtiele "in de regel niet" insinueert dat er toch beroepsprofiteurs bestaan, waarmee hij dan weer doet vermoeden dat dit volgens hem niet het geval is. Dat valt volgens mij onder de categorie "probleem negeren".
Die opmerking was dus niet tegen u gericht. De verwijzing naar Stalin geeft een voorbeeld van zo' prachtige probleemoplossing door ontkenning.
Ik verwees naar Air Flahaut om nog een voorbeeld te geven van ons belastingsgeld dat ongengeneerd wordt misbruikt.
Dat de heer Frère en andere boer Clercksen hun levensvisie niet hebben laten inspireren door Moeder Theresa was mij al lang duidelijk.
Maar dit neemt niet weg dat er in Henegouwen schaamteloos geld over de balk wordt gesmeten aan nutteloze projecten. Transparantie is dus op zijn plaats.
Hoe klonk die goede oude democratische leuze ook al weer? No Taxation without Representation...
Daardoor zijn nog al naties gesplitst, en die spraken dan nog dezelfde taal...

@ Allemaal

Ik denk dat jullie allemaal best eens samenkomen.
Want een discussie in reactie's van een artikel komt zelden tot een hoogstaand debat.
Lees de reacties maar eens op de grote kranten hun websites.

Dus doe eens sociaal ;-)

@allemaal

Daar hebt ge een punt! Bij een pint gaat een gesprek vlotter :)