Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Noam Chomsky zet puntjes op de i over Iran

Noam Chomsky zet puntjes op de i over Iran

Chomsky is ondertussen bijna 80, maar zijn glasheldere stellingnames blijven een verademening. Ver van de hypocriete verontwaardiging over 'evil madman Ahmadinejad' legt hij oorzaak en gevolg van de huidige crisis bloot, en wijst hij op mogelijke oplossingen.



Bekijk ook Deel II

Komt er een oorlog tegen Iran? Dat weten we niet, maar provocaties en bedreigingen vanwege de VS zijn er genoeg (oorlogstaal, wapenleveringen aan Israel, militaire operaties in de Golf,...). Die verhogen de kans dat het per ongeluk tot een oorlog komt (met desastreuze gevolgen, 'World War Three').

Wat kunnen we doen om die kans te verkleinen? In de publieke opinies van Iran en de VS – zorgvuldig gemeten door het Program on International Policy Attitudes– zijn alle elementen voor een akkoord aanwezig. Het zou dus volstaan om van beide landen 'functionerende democratieën' te maken (samenlevingen waar wat de bevolking denkt er iets toe doet).

Kunnen Westerlingen iets doen om hun eigen samenlevingen democratisch te maken? Ja natuurlijk, het tegendeel beweren is een absurditeit.

Kunnen ze ook iets doen om van Iran een functionerende democratie te maken? Ja: luisteren naar de Iraanse dissidenten – zoals Shirin Ebadi of Mansour Osanloo – die de VS oproepen om te stoppen met haar dreigementen, omdat die het Iraanse regime alleen maar repressiever maken.

De recente golf van arrestaties veroordelen is dan ook volstrekt hypocriet: die zijn het rechtstreekse gevolg van 'onze' dreigementen.
Marc-Antoon

Gepost door Marc-Antoon
03.10.2007

Tags