1500 vrijwilligers zetten Sfinks op poten
1500 vrijwilligers zetten Sfinks op poten
Carmel Vandersmissen, foto's: Neil Van Craeynest25 juli 2007 – 21:47
Sfinks zou Sfinks niet zijn zonder de 1500 vrijwilligers die zich elk jaar opnieuw inzetten om zowel, voor, tijdens als na het festival een handje toe te steken. Net als bij de opzet van elk ander festival zit er ook achter Sfinks een enorm grote organisatie, met het verschil dat Sfinks voornamelijk steunt op de helpende handen van de vrijwillige medewerkers. Sfinks is immers een vzw en geen commercieel festival. Op financieel vlak zijn de vrijwilligers onontbeerlijk, maar ze dragen ook bij aan de typische Sfinksfestivalsfeer.
Het eerste Sfinksfestival vond plaats in 1975, toen werkten er nog maar een honderdtal mensen vrijwillig mee. Elk jaar groeit het festival en stijgt ook het aantal helpers. De meeste komen van Boechout en omstreken, Ook een deel komt van verder; Brugge, Gent,... Enkele opbouwers komen zelfs helemaal uit Frankrijk.
Annemie Daems neemt sinds 1999 de taak op zich om de 1500 vacatures op Sfinks in te vullen met geëngageerde helpers. Tijdens de zomermaanden een full-time job. Stresserend ook, “een vrijwilliger kan je immers niet aan dezelfde regels onderwerpen als een werknemer,” zegt Annemie. “Op de meeste werkers kan je echt wel rekenen. Toch komen mensen soms niet opdagen of bellen ze enkele dagen voor het festival af. Al gebeurt dit zelden. Zo'n dingen zijn immers onvermijdelijk. Plannen doe je op voorhand, maar in de praktijk blijken de zaken tijdens het festival vaak anders uit te draaien dan verwacht.”
Annemie heeft 4000 mensen in haar database die ze in het begin van het jaar contacteert en warm maakt om als vrijwilliger voor Sfinks te werken. Op elke mogelijke post zijn er vrijwilligers aanwezig. Extra motivatie om zich als vrijwilliger voor Sfinks op te geven zijn gratis tickets, drankbonnetjes en een t-shirt die hun worden aangeboden. Voor veel jongeren zijn de tickets doorslaggevend. Ook sfeer en traditie spelen een grote rol. “De helpers op Sfinks, jong en oud, komen elk jaar terug. Tijdens het jaar horen de vrijwilligers zo goed als niets van hun collega's, toch kunnen ze er donder op zeggen dat ze elkaar tijdens Sfinks tegen het lijf lopen.” aldus Annemie.
De decoratieploeg
Sarah, Hanne, Astrid en Nathalie werken bij de decoratieploeg. Vandaag schilderden ze prijspanelen voor de drankstand. De jonge hulpkrachten pauzeren wanneer wij ze enkele vraagjes stellen. Sarah, 17 jaar: “Dit is mijn eerste keer als vrijwilliger op Sfinks. Ik werk hier 4 dagen om vervolgens 4 tickets voor het festival te krijgen, de sfeer is tof en je leert hier veel mensen kennen.” Op het eind van het interview worden de meisjes naar binnen geroepen om te komen helpen. “Er heerst een aangename stemming, maar toch moeten we ook doorwerken om alles op tijd af te krijgen.”
Mario, professioneel podiumbouwer
Sfinks doet naast de vrijwilligersploeg ook beroep op professionele bedrijven die zich, betaald, bezig houden met de opbouw van het festival. Mario, podiumbouwer ligt tijdens een korte middagpauze in bloot bovenlijf op het dak van zijn camionette. Hij werkt als arbeider op het festival en moet wachten tot de nieuwe tent is opgebouwd om vervolgens het podium te installeren. “Werken met vrijwilligers op een festival als Sfinks is tof, maar wanneer de tijdsdruk stijgt werk ik liever met profesionele mensen. Zij kennen immers de kneepjes van het vak” Mario en zijn ploeg moeten vannacht naar alle waarschijnlijkheid doorwerken om het podium op tijd af te krijgen. Daarna staat een festival in Nieuwpoort en later ook Pukkelpop op het programma. Door het harde en vele werk heeft hij zelf geen tijd om een festivalletje mee te pikken deze zomer.
Ten huwelijk op Sfinks
Er zijn zeer veel jongeren actief als vrijwilliger op Sfinks. Op de vraag of Sfinks de ideale plaats is om een lief op te scharrelen, reageren Astrid en Nathalie (17 jaar) giechelend. “Een lief vinden kan wel op Sfinks, maar zelf zijn we nog niemand tegen gekomen.” Lachend vertelt Nathalie het verhaal van Nele, een vriendin van de meisjes die ook op het festival werkt. Gisteren werd ze al grappend ten huwelijk gevraagd door een andere helper op de weide. De sfeer zit er al dik in op Sfinks!
Nieuwslijnmeer
- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme